Eğitim Sitesi

Tapu Nedir? Tapu Hakkında Kısaca Bilgi

Tapu Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Tapu:

Arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir. Buna tapu senedi de denmektedir. Daimi ve müstakil haklar için de tapu senedi düzenlenir.

 

Hukuk Terimi Olarak Tapu:

Bir taşınmazın üstündeki mülkiyet hakkını gösteren belge.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Tapu:

Arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir. Buna tapu senedi de denmektedir.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Kütük: Arazi, bağımsız bölüm, müstakil ve daimi irtifaklar ile bunların üzerinde kurulabilen hakların yazıldığı büyük boy defterlere kütük denir. Tapu kütüğü, kat mülkiyeti kütüğü gibi.

    İrtifak Hakkı: 1. İki emlaktan diğerine geçiş hakkı tesisine denir. 2. Sahibine hakkın konusu taşınmaz mal üzerinde kullanma ve yararlanma yetkisi veren sınırlı ayni hakların genel adıdır. Bir arazi lehine kurulursa arzi irtifak hakkı, bir şahıs yararına kurulursa şahsi irtifak hakkı denir. Başkalarına devri mümkün olarak ve yirmi yıldan fazla süreli kurulursa daimi ve müstakil irtifak hakkı şeklinde tescil edilebilir. Medeni Kanunda irtifak hakları; intifa hakkı, sükna hakkı, geçit hakkı, kaynak hakkı, üst (inşaat) hakkı ve diğer irtifak hakları olarak gösterilmiştir.

    Tapulama: Kadastro kelimesinin eski adıdır.

    Mahzurlu: Herhangi bir işlem veya uygulamaya elverişli olmayan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü