Eğitim Sitesi

Tanzimat Fermanı Nedir? Tanzimat Fermanı Hakkında Kısaca Bilgi

Tanzimat Fermanı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tanzimat Fermanı:

Mustafa Reşit Paşa tarafından, 1839'da Topkapı Sarayı'nın Gülhane Köşkü önünde okunan ve Osmanlı siyasal, toplumsal ve ekonomik düzeninde toplu yenileştirmeler yapılacağını duyuran hatt-ı hümayun. Türkiye'de hukuk devleti düzenine geçiş sürecinin ilk önemli belgesi sayılır. Bu belge ile Osmanlı tarihinde ilk kez bir padişah, her şeyin üzerinde yasa gücü olduğunu kabul etmiştir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Modern Devlet: Merkezi otoritenin olduğu ve siyasi gücü iktidarın topladığı devlet anlayışıdır. Birey yada toplum hakkında kapsayıcı nitelikte kurallar koyma yetkisine sahiptir.

    Eyalet Askerleri: Eyaletlerden savaşa katılmak amacıyla gelen, barış zamanında da bölgelerinin güvenliğinden sorumlu olan çoğunluğu süvari olan askerlerdir. Tımar sistemi sayesinde merkezden maaş almadan Osmanlı Ordusu'nun en büyük grubunu oluştururlardı.

    Anayasa: Bir devletin şeklini belirten, yasama, yürütme ve yargı güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların kamu hakları ile özgürlüklerini ve devletin topluma karşı ödev-lerini belirten temel yasadır. 1215 yılında, İngiltere'de kral ile halk temsilcileri arasında imzalanan Magna Chartha anayasaların ilk örneğini oluşturur. Ancak bu anayasa geleneklere, çeşitli belgelere ve yasalara bağlı sözlü bir anayasadır. Tarihin ilk yazılı anayasası ise, 1789'da yürürlüğe giren ABD Anayasasıdır. Türk ve İslam tarihinin ilk anayasası ise, 23 Aralık 1876 tarihinde yayınlanan Kanun-i Esasi'dir.

    Caber Kalesi (Türk Mezarı): Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu, Kutalmış oğlu Süleyman Şah'ın, Suriye emiri Tutuş ile Halep yakınlarında yaptığı savaştan sonra ölümü üzerine gömüldüğü yerdir.Süleyman Şah atı ile Fırat Irmağı'nı geçerken atından düşmüş ve savaş zırhlarının ağırlığı nedeniyle yüzemeyerek boğulup ölmüştür. Fırat Irmağı kıyısındaki bu yer 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması ile Türkiye'ye verilmiştir. Bu bölgeye kurulan bir baraj nedeniyle, mezarın sular altında kalmaması için, bir başka yere taşınmıştır. Bu yerde Türk Bayrağı çekili tutulmakta ve Türk askerleri nöbet tutmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü