Eğitim Sitesi

Tamamlayıcı Renkler Nedir? Tamamlayıcı Renkler Hakkında Kısaca Bilgi

Tamamlayıcı Renkler Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Tamamlayıcı Renkler:

Renkler karşıt ya da tamamlayıcı renkler olarak ikili gruplara ayrılırlar. Siyah beyazın, kırmızı yeşilin, turuncu mavinin, sarı da morun karşıt rengidir. İki karşıt renk, bir araya gelirse, çok güçlü bir kontrast sağlanır ve birbirlerinin rezonansını (tınlama, parlama) arttırırlar.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Tamamlayıcı renkler:

Birbirlerine eklendiklerinde beyaz rengini veren renk çiftleri. Örneğin ikincil renkler (cyan, magenta ve sarı), birincil renklerin (sırasıyla kırmızı, yeşil ve mavi) tamamlayıcısıdır.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Hilali: Altın kaplanmış bakır.

    Hattat: Güzel el yazıları yazan sanatçı.

    Pergola: Dikmeler ve sık kirişleme ile yapılan ve üzerine yeşillik sardırılan gölgelik.

    Merkezi Isıtma: Bir ısıtma merkezinde üretilen ısının, taşıyıcı bir ortam vasıtasıyla ısıtılması istenen mahallere yerleştirilmiş ısıtıcılara gönderilmesi suretiyle gerçekleştirilen ısıtmaya denir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısı üretimi genellikle kazan dairesi adı verilen bir merkezde gerçekleştirilir. Bir kazanda veya sıcak hava üretecinde yanma sonucu ortaya çıkan reaksiyon (tepkime) ısısı suya veya havaya verilir. Isıtıcı akışkan adı verilen su, hava veya herhangi bir akışkan, kazanda üretilen ısıyı taşır. Merkezi ısı üreteci ile ısıtılacak hacim arasında ısıtıcı akışkanı dağıtan ve toplayan bir boru veya kanal sistemi vardır. Bu sistem yardımı ile ısıtılacak hacme getirilen ısıtıcı akışkan, hacim içerisinde uygun yerlere konulmuş ısıtıcı elemanlara (Radyatör, konvektör, fancoil vb.) girer. Bu ısıtıcı elemanlarda ısıtıcı akışkanla merkezden taşınan ısı, oda içerisine yayılır. Böylece bir merkezden üretilen ısı ile çok sayıda bağımsız hacmin ısıtılması gerçekleştirilmiş olur. Genel olarak merkezi ısıtma tesisatını meydana getiren elemanlar şunlardır: Kazanlar (ısı üreteçleri), ısıtıcılar, borular, vanalar ve diğer tesisat elemanlarıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü