Eğitim Sitesi

Takke Buzulu Nedir? Takke Buzulu Hakkında Kısaca Bilgi

Takke Buzulu Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Takke Buzulu:

Dağların bütün yamaçlarını kuşatan buzul türüdür.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Epirejonez: Yer kabuğunda meydana gelen geniş alanlı alçalma ve yükselmelerdir. Aynı zamanda kıta oluşum sürecine verilen addır. Kıta hareketleri.

    Delta Ovası: Delta ovaları, akarsuların taşıdığı malzemeleri deniz iç kısmında biriktirmesi ve zamanla buraların üçgene benzeyen düzlükler haline gelmesi ile oluşan ovalardır. Delta ovalarının oluşabilmesi için; akıntıların olmaması, gel-git hareketlerinin olmaması, akarsu yükünün fazla olması, kıyının sığ olması gerekir. Türkiye'deki başlıca delta ovaları şunlardır; Çarşamba (Yeşilırmak), Bafra (Kızılırmak), Sakarya (Sakarya), Silifke(Göksu Irmağı), Çukurova (Seyhan, Ceyhan), Dikili (Bakırçay), Büyük Menderes ve Küçük Menderes ovaları. Çukurova delta ovası, Adana ili sınırlarındadır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu bir delta ovasıdır. Türkiye'nin ovaları içerisinde yer alan en büyük delta ovasıdır.

    Yerleşmeyi Etkileyen Faktörler: Türkiye'de yerleşmelerin dağılışını birtakım doğal ve beşerî faktörler belirler. Bunlar; 1. İklim 2. Su Kaynakları 3. Yer şekilleri 4. Toprak Verimliliği 5. Bitki Örtüsü 6. Göçler 7. Ulaşım Olanakları 8. Ekonomik Faaliyetler

    Kuru Tarım: Az yağışlı bölgelerde sulama olmaksızın yapılan tarımsal üretim

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü