Eğitim Sitesi

Takımyıldız Nedir? Takımyıldız Hakkında Kısaca Bilgi

Takımyıldız Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Takımyıldız:

1. Gökyüzünde, Dünya'dan bakıldığında sergilendikleri görünüme göre bir arada bulunan yıldız gruplarına takımyıldızı denir. Küçükayı ayı takımyıldızı gibi. Takımyıldızları farklı özellikte olan ve bir kümeymiş gibi görünen yıldızlardan oluşur.

2. Gerçekte öyle olmadığı halde birbirine yakın parlaklıkta ve konumda görünen, birtakım varlıklara benzetilen yıldız topluluğu.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Takımyıldız:

Bakış doğrultumuza göre bir toplulukmuş gibi görünen, gökyüzünde belirgin şekiller oluşturan yıldızlar topluluğu.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Açıklık: 1- Bütün teleskopların asıl fonksiyonu ışık toplamaktır. Teleskobun açıklığı demek, merceğin yada aynanın çapı demektir. Açıklık genellikle " (inç) ile tanımlanır. 1" = 2.54cm dir. Açıklık ne kadar büyükse teleskop o kadar fazla ışık toplar. Daha çok ışık toplanması ise daha parlak ve daha iyi bir görüntü oluşmasını sağlar. 2- Teleskop, fotoğraf makinesi gibi optik araçlarda ağız çapı, ışığın girebildiği deliğin çapı.

    Oort Bulutu: 1- Güneş Sistemi'nin küresel olarak saran, kuyrukluyıldızların zamanlarının büyük bölümümü geçirdikleri bölge. 2- Pluto yörüngesinin çok dışında Güneş sisteminin oluşumuyla ilgili onu saran ve kuyruklu yıldız çekirdeklerinden oluşan bulut veye kuşak.

    Küçük Gezegen: Güneş'in çevresinde dolanan küçük, kayasal gökcisimleri. Asteroid

    Kara Delik: Çökerek, ışığın bile kurtulamayacağı kadar yoğunlaşmış maddenin bulunduğu bölge.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü