Eğitim Sitesi

Taç Nedir? Taç Hakkında Kısaca Bilgi

Taç Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Taç:

Hükümdarların hükümdarlık belirtisi olarak başlarına koydukları değerli maden ve mücevherlerden yapılan süslü başlık.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Taç:

Futbol oyun alanını belirleyen yan çizgilerden topun dışarı çıkmasıdır.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Taç:

Dişin diş eti dışında kalan bölümü.

 

Futbol Terimi Olarak Taç:

Topun yan saha çizgilerinden dışarı çıkması. taç atışı iki elle, baş arkası ve üstünden, ayaklar yerden kesilmeden yapılır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Türbedar: Türbede hizmet gören, oranın bekçiliğini yapan kişiler.

    Kavimler Göçü: Orta Asya'da yaşayan Asya Hunları'nın bir bölümü Çinliler'in Doğu Hunları'nın ve öteki kavimerin baskılarıyla Batıya doğru göç etmeye başladılar. Karadeniz'in Kuzeyi'nden dolaşarak Macaristan'a geldiler. Burada yaşayan Ostrogotları kovdular. Ostrogotlarda daha batıya giderek Vizigotlar'ı kovunca kavimlar göçü tüm Avrupa'ya yayılacak şekilde yönlenmiş oldu. Avrupa'da yüz yıldan uzun süren bu karmaşa ve alt üst oluş dönemi başladı. Kavimler Göçü'nün sonucunda: 1. Kölelik düzeni yıkıldı, feodal düzen kuruldu. 2. Kavimlerin birbirleriyle kaynaşması sonucu yeni topluluklar oluştu. Modern Avrupa'nın temelleri atıldı. 3. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun topraklarında yeni devletler kuruldu. 4. Kutsal Roma İmparatorluğu önce ikiye ayrıldı (395), bir süre sonra da Batı Roma İmparator-luğu yıkıldı (476). 5. İlkçağ sona erdi, Yeniçağ başladı. 6. Kilisenin, Hristiyan Avrupa'da egemenlik kurabilmesi için elverişli koşullar oluştu. 7. Avrupa Hun ve Avar devletleri kuruldu.

    Ulusallaştırma (Millileştirme): Özel girişimcilerin elinde bulunan doğal kaynak,hizmet ve kuruluşların siyasal, toplumsal ya da ekonomik nedenlerle ulus adına devlete geçirilerek kamu yararına göre düzenlenmesi. Daha dar bir tanımla ulusal bir nitelik kazandırmak üzere yabancı iktisadi kuruluşlara el koyma anlamına da gelir. Ulusallaştırma ile sosyalleştirme, devletleştirme ve kamulaştırma gibi benzer kavramlar arasında bazı önemli farklar vardır.

    Kiril Alfabesi: Ortodoks Kilisesine bağlı Slav halkları için IX. yüzyılda Rum din adamlarının oluşturup, geliştirdiği bir tür alfabedir. Günümüzde Rusça, Sırpça ve Bulgarca ile birlikte eski Sovyetler Birliğinden ayrılan devletlerin çoğunda bu alfabe kullanılmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü