Eğitim Sitesi

Tablo Nedir? Tablo Hakkında Kısaca Bilgi

Tablo Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Tablo:

Tuval, ahşap levha, karton vb. üzerine yapılmış taşınabilir boyuttaki resim.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Tablo:

Birbiri ile olan ilgilerine göre düzenlenerek yazılmış şeylerin hepsi.

 

Tiyatro Terimi Olarak Tablo:

Tiyatro eserlerinde, perdeden daha küçük bölümlerin her biri. Bir perde çeşitli tablolara bölünmüş olabilir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Komposizyon: 1- Ayrı ayrı parçaları bir araya getirerek bir bütün oluşturma biçimi ve işi. Bir sanat yapıtında öğelerin düzenlenmesi. 2- Bir sanat yapıtında öğelerin düzenlenmesi - bir ölçüde iskelete benzetilebilir - vazgeçilemez ancak görünmez olan alt yapı. (Composition)

    Pitoresk: Estetik etkiyi matematiksel düzen bağıntılarıyla değil de, doğadaki gibi bir rastlantısallıkla elde etmeye çalışan her tür sanatsal tutumu niteler. 18. Yüzyıl İngiliz bahçe tasarımı Yakınçağ'da pitoresk tutumun ilk örneklerini vermiştir. Bu dönemde doğanın Barok'taki gibi geometrik biçimde düzenlenmesi yadsınıp doğal öğeler kullanılarak "düzenlenmemiş", "el değmemiş" doğa izlenimi yaratacak bahçeler oluşturulmaya çalışılmıştır. Aynı tutum hemen hemen zamandaş olarak resim sanatında da görülür. Bu anlayıştaki resimler doğayı bir yandan "olduğu gibi" yansıtmaya çabalarken, öte yandan da, onu "yabani" olmaktan uzaklaştırmışlardır. Dolayısıyla, pitoreski romantizmden bağımsız düşünmek olanaksızdır.

    Mastaba: Eski Mısır mimarisinde kesik piramit biçimli bir mezar yapısı.

    Atrium: 1. Eski Roma evlerinde etrafı odalarla çevrili, üstü açık, ortasında havuz bulunan avlu. 2. Bir Bizans kilisesine giriş avlusu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü