Eğitim Sitesi

Süperiletken Nedir? Süperiletken Hakkında Kısaca Bilgi

Süperiletken Terimi Hakkında Bilgiler

Elektrik Terimi Olarak Süperiletken:

Direnci ihmal edilebilir düzeyde olan (teorik olarak dirençsiz) iletkendir.

Not: Günümüzde teknolojik olanaklarla süperiletkenlik, bir metalin sıcaklığının oda sıcaklığından çok düşük değerlere düşürülmesiyle direnci son derece azaltılarak elde edilebilmektedir. Bazı metaller için, elektrik dirençlerinin o sıcaklık altına inildiğinde sıfıra yaklaştığı kritik sıcaklık dereceleri belirlenmiştir. Bu durumda bu metal süperiletken olmaktadır. Elektromekanik endüstrisinde süperiletken kullanımıyla tesis boyutlarının önemli ölçüde azaltılması olanağı elde edilebilir.

 

    Benzer Elektrik Terimleri

    Şebeke Genişletilmesi: Teşekkül veya Şirketin, abonelerin artan elektrik enerjisi taleplerini karşılamak amacıyla mevcut üretim, iletim, dağıtım şebekesinde yapacağı genişletmedir.

    Global Tüketim: Ulusal, bölgesel ya da sektörel alanlardaki ya da belirli bir tüketim alanındaki enerji tüketimidir. Not 1: "Global" terimi, hem enerji kaynakları ya da taşıyıcıları, hem de kullanım tipleri ya da tüketici grupları için geçerlidir. Her defasında terimin ait olduğu alan belirtilmelidir. Not 2: "Toplam Nihai Tüketim" ile karşılaştırılmamalıdır.

    Şebeke Yöneticisi: İletim Sisteminin bir parçası olan İletim Şebekesinin Yöneticisini kapsar.

    KÇGT Ünitesi: Yakıt kullanımında verimliliğin arttırılması için birlikte çalışmaları öngörülen ve Planlama Kodu uyarınca KÇGT olarak kaydedilen Üretim Grupları. Bu Üretim Grupları, harekete geçirici bileşeni gaz türbini (içten yanmalı türbin olarak da bilinir) olan bir ya da daha fazla jeneratör ve harekete geçirici bileşeni buhar türbini olan bir ya da daha fazla jeneratörden meydana gelirler; normal işletme koşullarında, gaz türbinlerinden elde edilen ısı, buhar türbinlerinin çalıştırılmasında kullanılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektrik Terimleri Sözlüğü