Eğitim Sitesi

Staj Nedir? Staj Hakkında Kısaca Bilgi

Staj Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak Staj:

Staj, eğitim hayatı boyunca edinilen teorik bilgileri uygulamaya dökme imkanını sağlayan, iş hayatına ilk adımın atıldığı hazırlık dönemidir. Kariyer planlamasının da ilk durağı olan staj dönemi; kariyer yapmak için seçilen sektörü tanıma olanağı vermektedir. Staj yapılacak kurumu araştırarak kurum hakkında önbilgi sahibi olmak; kuruma kolay uyum sağlanması ve staj döneminin verimli geçmesi açısından önem teşkil eder. Verimli geçen bir staj dönemi ile iş hayatının ilk kapısının da açılabileceği unutulmamalıdır. Çünkü kurum içinde başarılı olan stajyerlerin staj dönemi sonrası kurumda kalma veya kurum tarafından farklı bir kuruma referans edilme yolu ile iş sahibi olma imkanları olabilmektedir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Staj:

Meslek bilgisini artırmak için birinin gözetimi, bakısı altında yapılan çalışma.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Rektör: YÖK tarafından atanan, üniversitenin tüzel kişiliğini temsil eden, yönetimden, eğitim ve öğretimin eşgüdümlü bir şekilde yürütülmesinden sorumlu profesör.

    Dikey Geçiş: 1- İki yıllık eğitim sonunda önlisans diploması veren meslek yüksek okullarını bitiren öğrencilerin aynı yükseköğretim kurumunun veya başka üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimi veren ilgili bölümlerine, ÖSYM tarafından uygulanan DGS (Dikey Geçiş Sınavı)' yi kazandıktan sonra geçmelerine dikey geçiş denir. 2- Önlisans programlarını bitirdikten sonra lisans programlarına yapılan geçişlerdir. İki yıllık önlisans programını bitirdikten sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) adı verilen bir seçme sınavı yapılmakta ve bu sınav puanı ve ayrıca okulunuzdan alacağınız başarı puanı ile önlisans programının devamı niteliğindeki lisans programlarına geçiş yapabilir, o programlara devam edebilirsiniz. Örneğin; Bilgisayar programcılığı önlisans programından mezun bir öğrenci, 4 yıllık Bilgisayar öğretmenlikleri ve mühendislikleri gibi lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.

    ALES(Akademik Personel Ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı): Lisans programını bitirdikten sonra eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerin Yüksek Lisans veya Doktora programlarına başvurabilmek için girmek zorunda oldukları bir sınavdır. Türkiye'de, bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek; ya da yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için ALES'e girmek ve başarılı olmak gerekmektedir.

    MA (Master of Arts): Sosyal bilimler yüksek lisansı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü