Sosyalizm Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Sosyalizm:
Toplumculuk.
Tarih Terimi Olarak Sosyalizm:
Üretim araçlarının kamunun, devletin elinde olması, ekonomik etkinliklerin kâr yerine insanların gereksinimlerini karşılaması gerektiğini öne süren, değer olarak emeğe önem veren, toplumun örgütlenmesinde köklü değişiklikler amaçlayan siyasal öğreti.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sosyalizm:
Üretimi devletin düzenlemesini ve üretim araçlarının devletleştirilmesini savunan öğreti. Üretimde ve üretilenlerin dağıtımında bireyin değil, toplumun yararını göz önünde bulunduran ekonomik sistem.
Liberalizme tepki olarak doğmuştur. Liberalizmin insanlar arasında uçurumlar açması, büyük sınıf farklılıklarını doğurması üzerine ideal bir devletin ancak eşitlik temelinde gerçekleşebileceğini iddia ederler. Devlet üretimi organize eden, bölüşümü sağlayan bir organdır. Üretim kar amacıyla değil ihtiyacı karşılamak için yapılır. Üretim araçları(fabrika, makine) kamu mülkiyetindedir. Herkes eşit hak ve koşullardadır.
Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Sosyalizm:
Temel üretim araçlarının belirli bir merkezi planlama yöntemi içinde toplu - genellikle hükümetin - mülkiyet ve kontrol altında bulunduğu ekonomik sistem.
Benzer Coğrafya Terimleri:
Zirai: Tarımsal, tarımla ilgili.
Taşkın: 1- Toprağın geçici olarak bir akarsu yada çok miktarda yağmur veya diğer nedenlerle oluşan büyük su kütlelerinin baskınına uğraması.
2- Su fazlasın
Kuraklık Sınırı: Bir bölgenin sıcaklık ve nem koşulları tarım ürünlerini, sulamaya duyulan gereksinimi etkilemektedir.Yaz kuraklığının belirgin olduğu bir yerde sulama
Okyanus: Kıtaları birbirinden ayıran geniş su kütlelerine okyanus denir.
Örnek : Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus (Pasifik Okyanusu), Hint Okyanusu
Art Bölge: Bir limanın ya da işlek pazarın gerisindeki yerler. Art bölge; bir limanı ticari etkinlik bakımından besler, ona çeşitli ulaşım yollarıyla bağlıdır. B
Petrografi: Taş bilimi.
Dış Ticaret: Bir devletin yabancı devletlerle yaptığı alışveriş, ithalat ve ihracatın tamamıdır.
Vadi Buzulu: Sürekli beslenerek sirkten taşan ve vadi boyunca aşağı hareket eden buzul türüdür.