Eğitim Sitesi

Sosyal Nedir? Sosyal Hakkında Kısaca Bilgi

Sosyal Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sosyal:

İnsanın toplum hayatındaki yeri, rolü, birbirleriyle ilişkileri ile ilgili olan demektir.
"Sosyal hayatta neler yapıyorsun? Sinemaya gidiyor, Erdemirspor'da futbol oynuyorum."
"Sosyal devlet ne yapar? Sosyal devlet toplumun eğitim, sağlık, yiyecek, giyecek, barınma, birlikte yaşama, çalışma hayatı ve geçinme, sendika kurma ve örgütlenme, spor yapma, emeklilik, yaşlıların korunması vb konularda vatandaşlarının haklarını korur."
"Sosyal devlete örnekler verir misiniz? Osmanlılar'ın medrese yapmaları, Selçuklular'ın imarethane yapıp fakirleri doyurması, darüşşifalarda hastaların iyileştirilmesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin huzurevleri kurması vs..."

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Sosyal:

Toplumla ilgili, toplumsal, içtimai.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Sosyal:

Toplum ya da topluluklarla ilgili, onlara ilişkin.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Sosyalleşme: Kişinin içinde bulunduğu toplumda yaşayabilme- sini sağlayıcı ortak yaşantıları öğrenmesi, yani başkalarıyla ortak özellikler sergileyen davranışlar geliştirmesi ve kendisini bir kimlik çatısı altında var etmesi.

    Koordinasyon: Belli bir amaca ulaşmak için çeşitli işler arasında bağlantı, uyum ve düzen sağlama, eş güdüm.

    Kültür: Bir milletin konuştuğu dil, yaşadığı tarih, düşündüğü gelecek ortaktır. Giysileri, ninnileri, şarkıları, örf adetleri, gelenek görenekleri, halk oyunları vs birbirine benzer. İşte bir milletin birbirine benzeyen bu ortak yönlerine kültür denir. "Talas Savaşı'ndan sonra İslam'ın Türkler arasında yayılması kültürel bir sonuçtur." "Türkçemiz ve tarihimiz kültürümüzün temel unsurlarıdır." "Lale devrinde Türkler tarafından da matbaanın kurulması ve burada doğu eserlerinin basılması kültürel bir gelişmedir."

    Nişancı: Osmanlı Devleti'nde Divanı üyesi. 1- Devlet kanunlarını çok iyi bilirdi. 2- Yabancı devletlere gönderilecek mektuplara, yazışmalara ve Divan kararlarına padişahın tuğrasını(İMZA) çekerdi. 3- Fethedilen toprakları deftere kaydeder, gelirlerine göre devlet görevlilerine dağıtımını yapardı. 4- Devletlerarası yazışmaları sağlardı. 5- Tapu ve kadastro işlerine bakardı, ele geçirilen toprakları tapu defterine geçerdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü