Eğitim Sitesi

Sorguç Nedir? Sorguç Hakkında Kısaca Bilgi

Sorguç Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sorguç:

Sultan ya da padişahın başlıklarına takılan tüy veya püskül biçimindeki nesnedir. Egemenlik anlamı verir.
"Topkapı Sarayı Müzesi'nde Osmanlı padişahlarının kullandığı sorguç örneklerini görebilirsiniz."

 

Tarih Terimi Olarak Sorguç:

Osmanlı Devleti'nde padişahın ve vezirlerin başlıklarına takılan, tüylerden ve mücevherlerden yapılmış, püskül biçiminde süs.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Sorguç:

Bazı kuşların tepelerinde bulunan uzunca tüy, tuğ.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Farklılık: Farklı olma durumu, ayrımlılık, başkalık.

    Nüfus Yoğunluğu: Bir yerde kilometre kareye düşen insan sayısıdır. Belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin genişliği ve toplam nüfus hakkında bilgi verir. Kişi/km2 olarak gösterilir. Nüfus yoğunluğunu bulmak için; Nüfus Yoğunluğu = Toplam İnsan Sayısı / Yüzölçümü - Osmanlı Devletinde ilk nüfus sayımını II. Mahmut Yaptırmıştır (1831). Amacı askere alınacak erkek sayısını tespit ve vergi toplanacak kişileri belirlemekti. - Türkiye Cumhuriyetinde ilk nüfus sayımı 1927 yılında yapıldı. İkinci olarak 1935 yılında yapıldı. Bundan sonra 1990 yılına kadar 5 yılda bir nüfus sayımı yapıldı. 1990'dan sonra 10 yılda yapılması kararlaştırıldı. - Ülkemizde nüfus sayımını TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) yapar. TÜİK'in eski adı DİE'dir (Devlet İstatistik Enstitüsü ) . — Genel nüfus sayımları yurdumuzda bulunan insanların sayısını ve niteliklerini belirlemek için yapılır. Yani nüfusun yaş ve cinsiyet durumu, okuryazarlık ve öğrenim durumu, iş durumu, medeni durumu, köy ve kentsel durumu tespit eder.

    Anayasa: 1- Bir devletin yönetim biçimini belirten, yasama, yürütme, yargılama güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşlarının kamu haklarını bildiren temel yasa. 2- Bir devletin yönetim biçimini belirten, yasama, yürütme, yargılama güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların kamusal haklarını bildiren temel yasadır. Devletin temel kanunudur. Çıkarılacak hiçbir yasa, anayasaya aykırı olamaz. Anayasa, vatandaşların temel hak ve görevlerini bildirir. Devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini belirler. Anayasa ile ayrıca kişilerin temel hak ve özgürlükleri güvence altına alınmıştır.

    Komite: Alt kurul.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü