Eğitim Sitesi

Skolastik Düşünce Nedir? Skolastik Düşünce Hakkında Kısaca Bilgi

Skolastik Düşünce Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Skolastik Düşünce:

İnanç ve bilgiyi, özellikle Aristo'nun bilimsel sistemini kiliseyle uyumlu bir biçimde birleştirmeye çalışan Orta Çağ felsefesi.

Katolik kilisesinin bağnazlığından doğan, baskıcı, karanlık düşüncedir. Araştırma, inceleme ve bilimsel faaliyetler yasaktır. Aristo felsefesi ve Hristiyan öğretilerden doğmuştur. Skolastik düşünce dogmalara sıkı sıkıya bağlıdır ve dogmaları açıklamayı öngörürür. Başlıca temellendiricisi Aziz Thomas Aquinas'tır.

 

Tarih Terimi Olarak Skolâstik Düşünce:

Ortaçağ boyunca Katolik kilisesinin egemenliği altında olan, bilime kapalı dine dayalı düşünce. Bu düşünce Rönesans hareketleri ve Hümanizmle sona erdi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Skolastik Düşünce:

Orta Çağda Avrupa’da inanç ve bilgiyi kiliseyle birleştiren yönetim.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Maşat Höyük: Tokat'ın Zile ilçesinin 20 Km. güneyinde bulu-nan höyüktür. Erken Tunç Çağı'nın II. Evre-sinden Demir Çağı'na kadar uzanan sürekli kültür katları bulunan, Hititler'den kalma bir tablet arşivinin de yer aldığı bir höyüktür.

    Cahiliyye Devri: İslamiyet'in ortaya çıkışından önceki zamanlara İslamcı çevrelerin verdiği addır.

    Tarih Felsefesi: Toplumların değişimini ve gelişimini etkileyen faktörlerin araştırılması, değişimin anlamı ve insanlığın geleceği üzerine çeşitli düşünceler ileri sürülmesidir. Tarih felsefesi, öncelikle medeniyet ve tarihin gelişimine etkileyen olguları arar. Tarihte ne olup bittiğinden çok olayların nedenlerini araştırır. İnsanoğluna, medeniyetlere ait kültürel olguları belirlemeye çalışır. Aslında, Tarihi tecrübeleri günümüz meselelerinin çözümü için yeniden yorumlamaya Tarih Felsefesi denir. Zaten bu aynı zamanda Tarihin amacını oluşturur.

    Atabeylik: Hükümdar çocukları, askerlik, siyaset ve devlet yönetiminde tecrübe kazansınlar diye sancaklara atabey denilen eğitimci valiler ile birlikte gönderilirlerdi. Atabeylerin geniş yetkileri vardı. Merkezi otoritenin zayıfladığı dönemlerde bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Atabeylik sisteminin Osmanlı devletindeki karşılığı Lala sistemidir. - Köktürklerde Tonyukuk, Bilge Kağan'ın eğitimini ve danışmanlığını üstlenmişti. - Büyük Selçuklu Devleti'nde şehzadelerin eğitimi ve yönetim tecrübesinin kazandırılması işi "atabey" lere verilmişti. - Osmanlı Devleti zamanında devam eden bu uygulamada atabeyin yerini "lala" aldı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü