Eğitim Sitesi

Simetri Nedir? Simetri Hakkında Kısaca Bilgi

Simetri Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Simetri:

Bakışım. İki ya da daha çok şey arasında konum, biçim ve belirli bir eksene göre ölçü uygunluğu.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Simetri:

Eksen olarak alınan bir doğrudan, benzer noktaları karşılıklı olarak aynı uzaklıkta bulunan iki benzer parçanın birbirine göre durumu.

 

Sanat Terimi Olarak Simetri:

1- Bir eksene göre iki yanda, aynı mesafede karşılıklı olarak yer alma.

2- Simetri, parçaların orta eksenin iki yanında, biçimlerin, motiflerin ve renklerin eşdeş olacakları biçimde düzenlenmeleri sonucunda her iki yarımın birbirinin yansıması olmasıdır.

 

Konfeksiyon Terimi Olarak Simetri:

Bir cismin veya şeklin iki tarafının bir eksene göre birbirinin aynı olması.

 

İnşaat Terimi Olarak Simetri:

Bakışım, tenazur.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Plastik Boya: Su bazlı mat boyalara, halk arasında "plastik boya" denir. Mat boyalar, kaygan bir yapıya sahip değildir. Tam silinebilme özellikleri yoktur. Bu yüzden, mat boya ile boyanmış duvarların çok sık ve ıslak bezle silinmesi, boyanın renk kaybına uğramasına ya da lekelerin boya üzerinde iz bırakmasına neden olabilir.

    Asma Tavan: Mevcut betonarme, çelik konstrüksiyon veya ahşap tavan iskeleti altında mekanik ve elektrik imalatlara montaj boşluğu sağlayan sisteme verilen ortak isim. Mevcut tavandan sarkıtılan metal çubuklara yatay profiller asılarak oluşturulan bu sistem alçıpan ya da dekoratif paneller ile sonlandırılır. Binalara yük getirmez. Kullanılan malzemenin cinsine göre yangına dayanımlılığı, hijyenik olması, neme dayanımlı olması, elektrik tesisatı ve sıhhi tertibatı gizlemesi, bunlardan kaynaklanan arızalara kolayca müdahale edilmesi gibi yararlarının yanında; mekanın yapısına uygun malzemenin seçilmesi bütünlüğü oluşturması açısından estetik özelliği vardır.

    Farbala: Perde vb. şeylerin kenarına dikilen kırmalı veya büzgülü süs, fırfır. Korniş ya da perde boruları üzerinde kullanılan kırmalı büzgülü ya da püsküllü süs, fırfır.

    Lavabo Bataryası: Lavabolarda kullanılan sabit borulu bataryalardır. Montaj şekline göre duvar tipi ve ankastre tipi olmak üzere iki çeşittir. Sıcak su ile el ve yüz yıkanması gereken yerlerde kullanılır. Örneğin hastaneler, laboratuarlar, yemekhaneler, boyahaneler gibi yerlerde rahatlıkla kullanılabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü