Eğitim Sitesi

Şeyh Nedir? Şeyh Hakkında Kısaca Bilgi

Şeyh Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Şeyh:

Ahilik teşkilatında çıraklık ve ustalık törenlerini yöneten, cezaların uygulanmasını sağlayan, ahlakî ve dini otorite.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Şeyh:

Tekke başkanı, tarikat lideri.

 

Tarih Terimi Olarak Şeyh:

Tasavvufta doğru yolu göstermeye yardımcı olan, bir tarikatin piri, başı.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Şeyh:

Tarikat kurucusu, bir tarikatta en yüksek dereceye ulaşmış olan kimse.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Şeyh:

Arap kabile ve aşiret başkanı.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Figür: Bir dansı oluşturan, ölçülü adımlarla beliren zincirleme hareketlerden her biri.

    Oymacılık: Tahta, mermer, metal vb. maddelerin yüzeylerini özel araçlarla oyarak veya delerek önceden tasarlanan şekil, motif veya cisimleri işleme sanatı.

    Reform: Daha iyi duruma getirmek için yapılan değişiklik, iyileştirme, düzeltme, ıslahat. Reform, 15. ve 17. yüzyıl boyunca tüm Avrupa'yı etkileyen Katolik Kilisesi'ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Katolik kilisesinin aşırı zenginleşmesi ve yozlaşması, siyasetle ve dünyasal etkinliklerle daha fazla ilgilenmeye başlaması birçok din adamının tepkisini çekmiş ve reform hareketlerine yol açmıştır. Reform hareketleri önce Almanya'da, daha sonra da Fransa, İngiltere ve Kuzey Avrupa ülkelerinde etkili olmuştur. Bu reform hareketi Hıristiyanlığın yeni ve büyük 3 mezhebinden biri olan Protestanlığın oluşmasını sağlamıştır.

    Patrona Halil İsyanı (1730): - Patrona Halil adında bir hamam tellağı, İstanbul'da ayaklanma çıkardı. Halkın bir kısmı da bu ayaklanmayı destekledi. Sebepleri; devlet adamlarının lüks ve eğlenceye düşkünlükleri, aşırı harcamalarda bulunmalarının halk arasında hoşnutsuzluk oluşturması; ıslahatların halkın düzeyinde olmaması; Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın, yakınlarını yüksek memurluklara getirmesi. Sonuçları; Nevşehirli Damat İbrahim Paşa öldürüldü; III. Ahmet tahttan indirilerek yerine I. Mahmut getirildi; köşkler yıkıldı, bahçeler bozuldu; Lale Devri sona erdi. NOT: Levni; Lale Devri'nin en önemli minyatür üstadıdır. Aslı adı, Abdülcelil Çelebi'dir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü