Eğitim Sitesi

Seyahat (Gezi) Yazısı Nedir? Seyahat (Gezi) Yazısı Hakkında Kısaca Bilgi

Seyahat (Gezi) Yazısı Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Seyahat (Gezi) Yazısı:

Gezilip görülen yerlerin ve o yerlerle ilgili izlenimlerin anlatıldığı yazılara gezi yazısı denir. Bilinmeyen, görülmeyen bir yeri, bir memleketi, manzaraları, insanları, gelenekleri, anlatmak gezi yazılarının özelliğidir. Gezi yazıları; gezilip görülen yerlere ait bilgi vermek, o yerlerin güzelliklerini ve görülmeye değer yanlarını göstermek amacını taşır.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    İç içe Birleşik Cümle: Çekimli durumdaki bir cümlenin temel cümle içinde, o cümlenin bir ögesi olarak yardımcı cümle işlevi ile yer aldığı birleşik cümle türü. Temel cümle sondadır: Doktor bu nal seslerinin, bu çocukça taşkın neşenin sırrını hala çözemeyeceğini sanıyor, yavaş yavaş hüzne kayıyordu. (T.Buğra, Küçük Ağa, s.171)

    Kâtip: Sekreter, yazman.

    Monografi: Bir kimsenin hayatını, eserlerini geniş olarak inceleyen eserlere monografi denir. Biyografilerde bir çok sanatçı, bilim adamı değişik yönleriyle ele alınırken, monografilerde sadece bir kişi geniş olarak incelenir.

    Zaman Zarfı: Cümlede fiilin karşıladığı oluş ve kılışı zaman bakımından belirgin duruma getiren ve sınırlandıran zarf: Benim eskiden hem mektep arkadaşım hem komşum bir Süleyman vardı. (P.Safa, Biz İnsanlar, s.74). Eylemin ne zaman olduğu sorusuna yanıt veren "dün, şimdi, yarın, öğleyin..." gibi sözcükler zaman zarfıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü