Eğitim Sitesi

Ses Nedir? Ses Hakkında Kısaca Bilgi

Ses Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Ses:

1- Herhangi bir cismin titreşiminden dolayı çıkan ses dalgalarının hava aracılığıyla kulağımıza ulaşmasına ses denir. İnsan kulağı 20 ve 20.000 Mhz arasındaki sesleri duyabilmektedir. Sesler birbirinden Ses Rengi (Tını ) ile ayrılır. Her sesin kendine göre özelliği vardır. Kalın veya ince olması Yükseklik, kuvvetli veya kısık olması Gürlüktür.

2- Titreşimli bir kaynaktan çıkan, belirli bir ortamda uzunlamasına dalgalar biçiminde yayılan basıncın etkisiyle kulağın algıladığı duyu.

3- Bir cismin titreşiminden meydana gelen dalgaların hava yolu ile kulağımıza ulaşmasına denir.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ses:

1. Ses organlarının bir hareketiyle oluşan ve duyulabilen hava titreşimlerine ses denir.

2. Akciğerlerdeki havanın gırtlaktaki ses tellerine çarparak meydana getirdiği titreşimlere ses denir.

3. Ciğerlerden gelen havanın ses yolunun herhangi bir noktasındaki boğumlanmasıyla oluşan ve yayılan kulakta, bir ünlü olarak veya bir ünlü ile birlikte algılanan titreşim: a, m, n, y, s.

 

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Ses:

Akciğerlerden gelen havanın ses yolunun herhangi bir noktasındaki boğumlanması ile oluşan ve yayılarak kulaklarla algılanan titreşime ses denir. Sesin saniyedeki titreşim sayısına frekans ya da perde denir. Sesler, ses yolu adı verilen akciğerlerden başlayıp boğaz, gırtlak, damak, dil, diş ve dudakların çeşitli hareketleri sonucunda oluşur. Sesler oluş biçimlerine ve oluşum yerlerine göre gruplandırılır.

Ses ile kişilik arasında yakın bir ilişki vardır. Bir dilin sözcükleri anlam bakımından zengin olabilir. Bu zenginlik, ancak ses ile sözün doğru birleşimiyle belirtilebilir.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    İtsikato: Yaylı çalgılarda, tellerin parmak çekişleriyle seslendirilmesi.

    Bakiye: 1- Türk müziğinde dört komaya bölünen en küçük ikili aralık. 2- Türk müziğinde dört komalık yarım aralığa verilen ad.

    Akustik: 1- Sesin oluş ve yayılışını inceleyen bilim dalı. Bir ortamın ses dağılım nitelikleri. Sesleşim ve Sesleşimbilim; 2- Geleneksel çalgıları elektronik çalgılardan ayrımsamak için kullanılan sözcük. Akustik gitar, elektro gitar gibi. Acoustic (İng.). 3- Sesle, sesin doğumu, özellikleri, ulaşımı ve alımı ile uğraşan fizik bilimi kolu. Yankı bilimi, ses bilimi, yankılanım.

    Allegro Vivace: Tez canlı, uçar gibi bir çabuklukta (metronom değeri: 152).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü