Eğitim Sitesi

Şeriat Nedir? Şeriat Hakkında Kısaca Bilgi

Şeriat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Şeriat:

Kuran'ın ayetlerine, Hz. Muhammed'in sözlerine ve yaptıklarına, bunlardan çıkarılmış yorumlara dayanan, insanın yaşamını, toplumsal yaşamı düzenleyici, Tanrısal olduğu için hiçbir zaman değişmeyecek olan dinsel kurallar bütünü.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Şeriat:

Kur'an'daki ayetlere, Hz. Muhammed'in sözlerine dayanan İslam kanunu, İslam hukuku. İslam dininin amelî hükümleri, emir ve yasakları. İslâmiyet.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Şeriat:

Şeriat, din manasına geldiği gibi dinin, ibadet ve muamelelere ait hükümlerine de şeriat denir. Yani, şeriat dindir, din de şeriattır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Garb Ocakları: Osmanlı İmparatorluğunun Tunus, Cezayir ve Trablusgarb topraklarının tümüne verilen addır. Bu eyaletlere ocak denmesinin nedeni, eyaletlerin yönetiminde zamanla dayı adı verilen Yeniçerilerin etkili olmasıdır.

    Kurultay-Kengeş: İslamiyet öncesi Türk Devletlerinde Devlet, Kağan ailesinin malı olarak kabul edilmekle birlikte, devlet işleri, "Kurultay" veya "Kengeş" olarak adlandırılan danışma meclisi aracılığıyla yürütülmüş; çeşitli sosyal, askerî, siyasî ve dinî konular bu Kurultaylarda görüşülüp, karara bağlanmıştır.

    Papa: Roma Katolik Kilisesi'nin, kardinaller meclisince seçilen, Vatikan'da oturan ve Hz. İsa'nın vekili sayılan başkan.Katoliklerin ruhanî lideri. En büyük rahip.

    Kibele: Kibele (Kybele), Anadolu kökenli bir ana tanrıçadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü