Eğitim Sitesi

Senyoraj / Beylik Hakkı (Seniorage) Nedir? Senyoraj / Beylik Hakkı (Seniorage) Hakkında Kısaca Bilgi

Senyoraj / Beylik Hakkı (Seniorage) Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Senyoraj / Beylik Hakkı (Seniorage):

Para basma yetkisini elinde tutan kurumun, bu yetkisi dolayısıyla para basarak elde ettiği reel gelirdir. Para stoğundaki değişimin fiyatlar genel seviyesine oranı ile ifade edilir. Enflasyonun sadece para miktarındaki artışından kaynaklanması durumunda, senyoraj ve enflasyon vergisi birbirine eşit olur.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Üye İşyeri: Banka ve finansal kuruluşlarla yaptıkları sözleşme çerçevesinde mal ve hizmet satımı için kart kabul etmeye yetkili kılınan iş yerleri.

    Tekel: 1- Tek bir satıcı ve karşılığında çok miktarda alıcı olan piyasadır. 2- Piyasada bir malın ya da hizmetin tek satıcısı olması.

    Doğrudan Yabancı Yatırım: Yatırımcının yerleşiği olduğu ekonomi dışındaki bir ekonomide bir işletmenin yönetimini kontrol ettiği veya yönetiminde söz sahibi olduğu uzun vadeli bir yatırım şeklidir. Doğrudan yabancı yatırımda, yatırımcının işletmenin sermayesinde %10 veya daha fazla paya sahip olması veya yönetimde söz sahibi olması esastır. (Foreign Direct Investment)

    Fikri Mülkiyet: İnsan dehası sayesinde yaratılan ürünlere sahip olma, onları kullanma ya da elden çıkarma hakkına ilişkin patent, ticaret markası ve telif hakları mülkiyeti.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü