Eğitim Sitesi

Şekil-zemin ilişkisi Nedir? Şekil-zemin ilişkisi Hakkında Kısaca Bilgi

Şekil-zemin ilişkisi Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Şekil-zemin ilişkisi:

Görüş alanı ya da görsel düzenleme içindeki öğeleri birbiriyle ilişkilendirirken, sabit zemin ve zeminin önünde olanı zemine göre dinamik şekil olarak örgütleme eğilimi.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Parallax: Clode-up ya da başka bir ifade ile Macro yani yakın çekimlerde görülen bir olumsuzluğu ifade eder. SLR olmayan kameralarda yakın çekim yapılırken optik vizörden bakılarak çekim yapıldığında genelde çekimi yaptığınız obje çekim sonrasında kadrajlanan alandan kaymış gözükür. Bunun sebebi kayma değil vizör yakın alanlarda yanlış görüş sağlar demektir yani "parallax" tır. SLR tip kameralarda bu sorun yoktur.

    Emülsiyon(Duyarkat): Fotoğraf film ve kâğıtlarında, görüntünün oluşturulabilmesi için kullanılan ve gümüş tuzlarından oluşan ışığa karşı duyarlı katman.

    Klonlamak: Dijital fotoğrafçılıkta, görüntünün bir bölümünün kopyalanarak çizik veya toz taneleriyle bozulmuş diğer bir bölümünün düzeltilmesinde kullanılmasıdır. Bu yöntem ayrıca görüntüdeki bir elemanı artırmak için de kullanılabilir (bir dala daha fazla yaprak eklemek gibi).

    Yüksek kontrast film: Yüksek kontrasta sahip (az gri tonlu) görüntülerin elde edilmesi için özel olarak yapılan film. (high contrast films)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü