Eğitim Sitesi

Şefaat Nedir? Şefaat Hakkında Kısaca Bilgi

Şefaat Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Şefaat:

Araya girme, aracı, ricacı olma anlamındadır. Ahiret günü başta Peygamberimiz (sav) olmak üzere Allah'ın izin verdiği kimselerin günahkar müminlerin bağışlanması için Allah'a duada bulunmaları.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Şefaat:

1. İman eden salih bir müminin Allah’ın ve kullarının haklarını gözeterek müminlerin iyiliği için uğraşması, onları kötülüklerden ve zararlı şeylerden korumaya çalışması.

2. Allah’ın katında değerli bir müminin; peygamberlerin, sıddıkların, âlimlerin ve şehitlerin başka bir Müslüman için Allah’tan hayır istemeleri, onun günahlarının affedilmesi ve ahirette karşılaşacağı azabın kaldırılması işin Allah’tan dilekte bulunmaları.

3. Birinden başkası adına ricada bulunma, aracı olma, kusurlarının bağışlanmasını dileme.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Kade-i Ahire: Kade-i Ahire namazda son oturuştur (Farzdır). Oturup bir daha kalkmamak anlamına gelmez. Son oturuş namazların son rekâtında selam vermeden önce ettehıyatu duasını okuyacak kadar oturmaya denir ve namazının geçerli olabilmesi için önemli bir şarttır. Kade-i ahirede duaları okuduktan sonra selam verilir ve namazdan çıkılır.

    Tebuk Seferi: 630 tarihinde Peygamberimiz (sav)' in komutasında Bizanslılara karşı düzenlenen sefer, savaş olmadan geri dönülmüştür.

    Anka: Halk arasında adı olup gerçekte var olmayan, Kaf dağında yaşadığına inanılan, efsanevi bir masal kuşu. Rivayetlere göre rengi yeşil olduğu için “Zümrüdüanka” da denir.

    Nur Dağı: İlk vahyin geldiği dağ.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü