Eğitim Sitesi

Sayıştay Nedir? Sayıştay Hakkında Kısaca Bilgi

Sayıştay Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Sayıştay:

Devlet harcamalarının hesaplarını denetleyen, yargısal yetkisi de bulunan yüksek kurum.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sayıştay:

Parlamento bütçe ile devlet adına para harcama yetkisini hükümete verir. Sayıştay, hükümetin bu paraları parlamentonun belirlediği alanlara harcayıp harcamadığını parlamento adına denetler.

 

Hukuk Terimi Olarak Sayıştay:

Devlet mallarını kabız ve sarf ve idare ve edenlerin hesaplarını tetkik ve muhakeme ile mükellef bir heyet.Divanı muhasebat

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Sayıştay:

Kamuda hesap verme sorumluluğu ve mali saydamlık esasları çerçevesinde, kamu idarelerinin etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak çalışması ve kamu kaynaklarının öngörülen amaç, hedef, kanunlar ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olarak elde edilmesi, muhafaza edilmesi ve kullanılması için TBMM adına denetim yapmak; sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla görevli kurumdur. Sayıştay Başkan ve üyeleri TBMM Genel Kurulu tarafından seçilir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Burluta: Ateş gemisi. Düşman savaş gemisini tutuşturmak, yakmak için kullanılan gemi.

    Hükümdar: Padişah, kral, hakan gibi taht sahibi, bir ülkeyi tek başına yöneten devlet başkanı.

    Halifelik: Hz. Muhammet'in 632 yılında ölümünden sonra O'nun peygamberlik dışındaki görevlerini yerine getiren kişilerin makamına verilen addır. İlk dört halifeden sonra (Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali) 661-750 yıllarında hali-felik Emevi Hanedanının eline geçmiş, en merke-ziyetçi ve en otoriter zamanını yaşamıştır. 750-1258 yılları arasında Abbasiler hüküm sür-müştür. X. yüzyıl'dan itibaren devlet otoritesi gücünü yitirince, Tavaif-ül Müluk devletleri kurulmuş ve halifeler siyasal güçerini yitirmişler-dir. 1258-1517 yıllarında Abbasi Halifeliği Memluk Sultanlığının korumasında dinsel görev-lerini sürdürebilmiştir. I. Selim'in (Yavuz) Mı-sır Seferi'yle Memluk Sultanlığı yıkınca, hali-felik Osmanlı padişahları tarafından

    Azınlık (Ekalliyet): İçinde yaşadıkları toplumda nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan gruptan( din, dil) etnik köken gibi özellikleriyle farklı olan kesim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü