Eğitim Sitesi

Şavt Nedir? Şavt Hakkında Kısaca Bilgi

Şavt Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Şavt:

Sözlükte tur, bir turluk koşu, işin bir kısmı, gaye, mesafe gibi anlamlara gelen şavt, dînî bir kavram olarak, tavafta Hacer-i Esved'den başlayıp Hatîmin dışından Kâ'be'nin etrafında bir defa dolaşmayı; sa'yde ise, Safa ile Merve arasındaki her bir gidiş veya gelişi ifade eder.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Şavt:

Tavaftaki yedi dönüşten her birine Şavt denir. Tavafta Hacer-ül-esvedden başlayıp Kâbe'nin etrafında dönüp tekrar aynı hizaya gelmek. Sa'yda Safâ'dan Merve'ye, Merve'den Safâ'ya bir kere gitmek. Her sa'y ve tavafta 7'şer şavt vardır.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Öğüt: Bir kimseye yapması veya yapmaması gereken şeyler için söylenen söz, nasihat.

    Put: Bazı ilkel toplumlarda doğaüstü güç ve etkisi olduğuna inanılan canlı veya cansız nesne. Bir başka deyişle Allahü Teâlâya inanmayanların taptıkları resim veya heykel.

    Müçtehit: 1. Gayret ve çaba sarf eden, çok çalışan, uğraşan kimse. 2. Kur'an-ı Kerim ve hadislerde açıkça karşılığı bulunamayan yeni konulara Kur’an-ı Kerim ve sünnet çerçevesinde yeni çözümler bulabilmek için çalışan ve çözüm üreten İslam hukuk bilgini, fıkıh âlimi. Müçtehit, çözüm arayışında önce Kur'an-ı Kerim’e sonra da sünnete başvurur.

    Farz Gusül: Yapılması gerekli olan gusül. Farz gusüller şunlardır: 1) Cenabet guslü. 2) Hayız guslü. 3) Nifas guslü. 4) İstihaze guslü. 5) Ölüye dokunma guslü. 6) Cenaze guslü. 7) Nezretme, yemin etme vb. sebeple farz olan gusül.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü