Eğitim Sitesi

Saturation Nedir? Saturation Hakkında Kısaca Bilgi

Saturation Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Saturation:

Beyaz ışığın bir renk üzerine düşen tonlanma derecesini ifade eder. Mesela bir renk yüzde yüz sature edilmiş ise hiç beyaz ışık içermediği söylenebilir. Dolayısıyla griden tonajlar içerir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Tungsten Aydınlatma: Tungsten kullanan lambadan yayılan sürekli ve yüksek renk ısısına sahip ışıktır. Evde kullanılan ampullerin çoğu tungstendir. Fotoğraflarda amber rengini hâkim renk olarak öne çıkarır, bunun önüne geçebilmek için mavi renkli filtre veya tungsten ışık için özel olarak üretilmiş bir film kullanılabilir. Dijital fotoğraf makineleri ise tungsten için beyaz ayarına sahiptir.

    Interlaced: Bir nevi CCD çeşididir ki daha sonraları "Progressive Scan" CCD ler çıkmıştır.

    Apokromatik: Işık tayfındaki tüm renklerin (dalga boyları) aynı yüzeye (film) netlenmesine olanak sağlayan objektifler için kullanılan terim.

    Hâkim Renk: Bir tonun veya tek bir rengin diğer renklere nazaran baskın şekilde bir fotoğrafa hâkim olmasıdır. Bu durum, ışığın kalitesinden dolayı meydana gelebileceği gibi çekim koşullarına uymayan renk ısısında bir filmin kullanılması, yanlış filtrenin takılması veya banyonun yanlış uygulanması gibi etkenler sonucunda da ortaya çıkabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü