Eğitim Sitesi

Satirik Şiir Nedir? Satirik Şiir Hakkında Kısaca Bilgi

Satirik Şiir Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Satirik Şiir:

Birini yermek ya da toplumsal düzensizlikleri eleştirmek için yazılmış şiir. Bu tür şiirler; Batı edebiyatında "satirik", halk edebiyatında "taşlama", divan edebiyatında "hicviye" şeklinde adlandırılır.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Satirik Şiir:

Toplum hayatındaki aksayan yönlerin, düzensizliklerin, insanların çeşitli konulardaki beceriksizliklerinin ve zayıflıklarının anlatıldığı yergi şiirlerine satirik şiir denir.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Suç Ve Ceza: Fyodor Mihayloviç Dostoyevski tarafından belki de bugüne kadar yazılmış en özgün cinayet romanı, bu türün ilk örneklerinden biri. Yalnızca yapabildiğini kanıtlamak için yaşlı, pinti bir tefeciyi acımasızca öldüren meteliksiz öğrenci Raskolnikov'un, sıcaktan kavrulan Petersburg'un dayanılmayacak kadar sıkıntılı yazında geçen hikâyesi.

    Empresyonizm (İzlenimcilik): Nesneyi doğrudan doğruya tasvir ve analiz etme yerine, onun uyandırdığı duyguları anlatma yolu. XIX yüzyılın sonlarında Fransa'da doğdu. Önce resimde, sonra diğer sanatlarda tesiri görüldü. Empresyonistler dış dünyanın kendi içlerinde bıraktığı izlenimi dile getirirler. Bu âlem, sanatçıya sadece heyecan ve duygusal dalgalanmalar veren bir uyarıcıdır. Önemli olan sanatçının kendi algılamaları ve bunları anlatma yöntemidir. Edebiyatın bir amaca hizmet edemeyeceğini savunur. Empresyonist edebiyatçılar şiir, kısa hikaye, tek perdelik manzum piyes gibi kısa çalışmaları tercih etmişlerdir.

    Didaktik: Amacı bir şey öğretmek olan eser.

    Tevhid: Yüce Allah'ın varlığını ve birliğini işleyen kaside türü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü