Eğitim Sitesi

Şalopa Nedir? Şalopa Hakkında Kısaca Bilgi

Şalopa Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Şalopa:

Filikadan büyük kürek ve yelkenle hareket eden tekne.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Deniz Mili: 1852 metre.

    Nispi Kerteriz: Kara veya denizdeki bir maddenin, geminin pruvasına nazaran olan istikameti. Bu maddeden geçen kerteriz hattı ile geminin omurga hattı arasındaki açı olup, gemi pruvasından (000 dereceden) 360 dereceye kadar saat yelkovanı istikametinde ölçülür. Bazen sancak ve iskele belirtilmek suretiyle 180 dereceye kadar da ifade edilir. 

    Yolcu: Kaptan, gemiadamı veya geminin işi gereği gemide bulunan diğer kişiler, gemiyi donatan veya işletenin eş ve çocukları ile hizmetinde olan personeli, işletenin bir görev ile yolculuk eden adamı, temsilcisi ve memurları, taşınan hayvanların çobanları, mücbir sebeplerle veya kaptanın denizde can kurtarma ödevinden dolayı gemiye alınan kimseler ile bir yaşından küçük çocukların dışında kalan ve navlunlu veya navlunsuz taşınan herkesi ifade eder.

    Iskota: Yelkenleri rüzgar ile doldurmak ve/veya yön değiştirmek - açı vermek için kullanılan halat - palanga donanımı. Ana yelken ıskotası (palanga donanım) Flok ıskotası her bir kontraya ayrı ayrı yayılı, saptırma makaralı halat.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü