Eğitim Sitesi

Salon Nedir? Salon Hakkında Kısaca Bilgi

Salon Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Salon:

Fransız Krallık Resim ve Heykel Akademisi üyelerinin sergilerine verilen ad. Sözcük bu sergilerin Louvre'daki Apollon Salonu'nda açılmasından kaynaklanmaktadır. Sergi 1737'den Fransız Devrimi'ne kadar iki yılda bir, daha sonra ise, yılda bir açıldı. Akademizmin katı kurallarına bağlılığından ötürü, ileri sanatsal çabaları reddetmesi yoğun tepkilere neden olunca, 1863'te salona alınmayan sanatçılar için III. Napoleon'un buyruğuyla ayrı bir Salon des Refusés açıldı. 1881'de yeniden örgütlenen salon, hala yeni ve ilerici eğilimlere karşıt tutumunu sürdürmektedir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Salon:

Konuk odası. Bir konutun misafir kabul edilen en büyük odası.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Salon:

Parlor. Yatak odası olarak kullanılmayan oturma odası. Avrupa'da salon olarak da adlandırılır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Çizgisel Komposizyon: Hareket eden bir noktanın yüzeyde bıraktığı iz olarak tanımlanabilecek olan çizginin, kompozisyonda üstlendiği, formu ortaya çıkaran, hareketi ifade etme, dokuyu verme, dengeyi sağlama gibi rollerin başat olduğu türdeki kompozisyonlar çizgisel kompozisyonlar olarak tanımlanır. Sanatın ilk adımlarının, Lascaux mağarasında olduğu gibi, çizgiyle atıldığı ve çizginin özellikle perspektif kurallarının henüz yeterince bilinmediği Rönesans öncesinde önemli olduğu bilinir. Barok dönemde ışık-gölge kullanımının devreye girişiyle çizgisellik ışığın imkan verdiği ölçüde kullanılır. Bu dönemde konturlar, çizgisel kompozisyonlarda olduğu gibi belirgin olmaz. 19. yy'da Neo-klasik dönemde yeniden önem kazanan çizgi ve çizgisel kompozisyon Romantizm ile birlikte nerdeyse kaybolmuştur. Empresyonistler tarafından da tamamen kaldırılmıştır. Sanatçıların bireysel çıkışlar yaptığı 20. yy'da ise Henri Rosseau, Paul Klee gibi sanatçılar tarafından kendi belirledikleri amaçlar doğrultusunda kullanılmıştır. (Linear Composition)

    Mabet: Tapınak.

    Yekpare: Bir parçadan oluşan, tek parça, bütün

    Desen: 1. Dokumalar ile halı, kilim, gibi yaygıları süsleyen ögelerin tümü. 2. Tahta, çini, kumaş, kâğıt vb. yüzeylerin üzerinde varlıkları, nesneleri belirli çizgilerle gösterme, tasvir etme 3. Görsel bir etki yaratmak amacıyla yapılmış çizgi(kara kalem) resimlerin hepsi. 4. Desen yapma sanatı. 5. Resim sanatçısının ya da öğrencisinin eskiz niteliğinde ve genellikle kara kalem, füzen gibi malzemelerle yaptığı çalışma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü