Eğitim Sitesi

Saksafon Nedir? Saksafon Hakkında Kısaca Bilgi

Saksafon Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Saksafon:

Saksafonlar tek kamışlı, metal sazlardır. İlk yapılışları ise 1840 lı yıllara rastlar. Adohphe Sax(1814-1849) adlı, Belçikalı bir nefesli saz yapımcısı tarafından yapımları gerçekleştirilmiştir. Sazların adları da yapımcısının adından kaynaklanmaktadır. Bakır, pirinç, alpaka ve gümüş gibi madenlerden yapılan saksafonlar, klarnetler gibi bek ve kamışlı, kıvrık boyunlu geniş kalaklıdırlar

Saksafon ailesi beş sazdan oluşur:
1-Soprano 2-Alto 3-Tenor 4-Bariton 5-Bas

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Derece: 1- Perde anlamına gelen bir terimdir. Seslerin arasındaki farka (ses farkına) derece denir. Türk Müziğinde perdelerin nota isimlerinin yanı sıra özel isimleri de vardır. Örneğin LA sesi Dügah olarak bilinir, RE sesi Neva , kaba RE ise Yegah olarak adlandırılır. 2- Gamın(öz dizinin) her birine (DO-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si) derece adı verilir. Gamın sekiz notasının sıralanışı bu esasa göre yapılır.

    Sanat Grubu: Gösterinin görsel tarzını, yönetmenin direktifleri doğrultusunda belirlemek ve uygulamak amacıyla, setteki yapılar, dekor ve aksesuarların konseptini takip eden, bunların nasıl görünmesi gerektiğine karar veren ekip.

    Ars Antiqua (Lat.): 14. Yüzyıl içinde "Eski Sanat" olarak tanımlanan sanatsal eğilime verilen addır. Yine müzik tarihi içinde eski tarz org çalmaya verilen isim.

    Upright piano (İng.): Konsol piyano. Duvar piyanosu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü