Eğitim Sitesi

Şahıs Nedir? Şahıs Hakkında Kısaca Bilgi

Şahıs Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Şahıs:

Kişi.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Şahıs:

Hikâye, roman, masal ve tiyatro gibi eserlerde anlatılan/sahnelenen olayları var eden ve yaşayan insan ve insan hüviyetine büründürülmüş varlık.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Ölçü: Şiirde, hecelerin sayılarına ya da heceyi oluşturan seslerin uzunluk ve kısalıklarına göre bir düzen oluşturulur. İşte bu düzene ölçü denir.

    Bulunma Grubu: Bulunma durumu almış bir adın başka bir ad ögesi ile kurduğu kelime grubu. Grubu oluşturan adlar birer kelime grubu da olabilir. Bu grup cümlede ve grup içinde ad, sıfat ve zarf görevi yüklenir: Günde iki öğün yemek yerdi(zarf) vb.

    Sayı Sıfatı: 1. Varlıkları, miktar, sıra, üleştirme, topluluk vb. bakımlardan belirten sıfatlar: Üç gün, ikinci çocuk, üçer elma vb. 2. Varlıkların miktarını tam veya ondalık sayılarla belirten, onların belli bir sıralama içindeki yerini gösteren veya bir paylaşımdaki dağılımı ifade eden sıfatlara sayı sıfatları denir.

    Ad Aktarması: Bir sözcük ya da sözün, benzetme amacı güdülmeden, anlamca ilgili olduğu başka bir sözcük ya da söz yerine kullanılmasıdır. Bu mecaz türüne, "düz değişmece" de denir. Örnek : Beyaz Saray bu olaya sıcak bakmıyor. (Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı) Soba yandı (İçindeki odun - kömür) Çankaya bu yasayı onaylamaz (Cumhurbaşkanlığı) Okul geziye gitti. (Okuldaki öğrenciler) Mozart'ı severim. (Mozart'ın bestelerini) Doğu kan ağlıyor. (Doğu yönündeki bölgeler)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü