Eğitim Sitesi

Sadrazam Nedir? Sadrazam Hakkında Kısaca Bilgi

Sadrazam Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Sadrazam:

Osmanlı İmparatorluğu'nda hükümet başkanı yani bugünkü başbakan.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Sadrazam:

Osmanlılarda padişahtan sonra gelen ikinci adam, en yetkili devlet görevlisi. Günümüz başbakanı.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sadrazam:

Osmanlı Devleti'nde baş vezir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Sadrazam:

Osmanlı Devleti'nde Başbakan derecesinde en büyük devlet memuru. Padişahın mutlak vekili sayılırdı. Sadrazamı atamak ve görevden almak Padişahın yetkisinde idi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Han: 1. Osmanlı padişahları için kullanılan ve 'kral', 'imparator' anlamına gelen bir unvan. (Tek başına kullanıldığı zaman Kırım Han'ı anlaşılır). 2. Genellikle uzun yollarda yol üzerinde, kentlerde, kasabalarda yolcuların hayvanlarıyla birlikte konaklamalarına yarayan yapı.

    On İki Hayvan Yılı Takvimi: Eski Türk boylarının kullandığı bir takvimdir. Bu takvimde güneş yılı esas alınmakla birlikte aylar kameridir. Zaman 60'lık bir kuşakta beş döneme ayrılır ve 12 yıllık bu dönemlere "müçel" denir. Her dönem 12 hayvan adını taşıyan dilimlere bölünmüştür. Bu hayvanlar sıçgan (sıçan), ud (öküz), kaplan, tafışkan (tavşan), balık ya da lu (kertenkele), ılan (yılan), yunt (at), koy (koyun), beçin (maymun), tagut (tavuk), it (köpek), ve tonguzdur (domuz).

    Uygurlar: 745-840 yıllarında Orta Asya'da Uygurlar hakimiyet sürmüşlerdir. Göktürk Devletinin yıkılmasından sonra kurulan Uygur Kağanlığı, yerleşik hayata geçilmesi ve ticaretle uğraşılması bakımından Türk tarihinin en önemli dönemlerinden birini teşkil etmektedir. 840 yılında Uygur hakimiyeti sona ermiştir.

    Tasavvur: Göz önüne getirme, hayal etme, zihinde canlandırma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü