Eğitim Sitesi

Sadakat Nedir? Sadakat Hakkında Kısaca Bilgi

Sadakat Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sadakat:

1- Sağlam ve güçlü dostluk, içten bağlılık, güven duyma, vefalı olma, sözünde durma, doğruyu söyleme.

2- Sevdiği birisini yalnızca Allah rızası için sevme, maddi bir çıkar gözetmeme, sevdiği kişiye karşı içtenlikle davranma ve kendisine iyilikte bulunan kimsenin iyiliğini hiçbir zaman unutmama.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sadakat:

Dostluk, içten bağlılık, doğruluk, vefalılık.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Sadâkat:

Dostluk, vefalılık, içten bağlılık, doğruluk, yürek doğruluğu.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Kurban İbadeti: Kurban, kurban bayramı günlerinde ibadet niyetiyle belli hayvanlardan birini keserek yapılan bir ibadettir. Kurban ibadeti, mahiyet itibari ile farklı olsa da Hz. Adem'e kadar uzanmaktadır. (Bkz.Maide,5/27) Kur'an-ı Kerim'de Yüce Mevla şöyle buyurmaktadır: وَلِكُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنسَكًا لِيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَى مَا رَزَقَهُم مِّن بَهِيمَةِ الْأَنْعَامِ فَإِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ فَلَهُ أَسْلِمُوا وَبَشِّرِ الْمُخْبِتِينَ "Her ümmet için Allah'ın kendilerine rızık verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık." (Hac, 22/34) Bu ayetten de anlaşıldığı gibi her peygamber devrinde kurban ibadeti vardı. Ama günümüzdeki anlamıyla, İslam'da Kurban'ın tarihçesi, Hz. İbrahim Peygamber ile başlar.

    Suhuf (Sahifeler): Kutsal kitaplara göre küçük hacimli olan Allah'ın bazı peygamberlerine gönderdiği kitapçıklar. Hz. Adem (as)'a 10 Sahife; Hz. Şit (as)'a 50 Sahife; Hz. İdris (as)'a 30 Sahife ve Hz. İbrahim (as)'a 10 Sahife gönderilmiştir.

    Salih Kul: Îmânı olup, İslamiyet'e uyan kimseye denir.

    Abbad: Allaha itaat ve ibadet eden, kulluğunu hakkıyla yerine getiren. Yasaklarından kaçınan. (Abbad b. Bişr. Ashab'dan.)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü