Eğitim Sitesi

Ruzname Nedir? Ruzname Hakkında Kısaca Bilgi

Ruzname Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Ruzname:

Tanzimat'tan sonra, "günlük" türünün benzeri eserlere verilen ad.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Ruzname:

Günlük olayların yazıldığı defter, günlük gazete, günlük masrafların yazıldığı defter hazineye girip çıkan eşya yada paraların günlük işlendiği defter, askeri seferler sırasında olayların günlük yazıldığı defter.

 

Tarih Terimi Olarak Ruzname:

Osmanlı Dönemi'nde devlet dairelerinde günlük gelir ve giderlerin ya da günlük olayların yazıldığı defter.

 

Hukuk Terimi Olarak Ruzname:

Günlük

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Şive: Bir dilin değişik kültür düzeylerine göre farklı biçimlerde konuşulma özelliği.

    Devrikleme: Sözcüklerin cümle içinde olağan sıralanış biçimlerine uymayan kullanımı.

    Kalb: Sözle ilgili sanatlardandır. Arap harflerine göre bir kelimenin harflerinin yerleri değiştirilerek yapılır. Cinas sanatının bir çeşididir. Cinas-ı kalb, tecnis-i kalb ve maklûb adlarıyla da bilinir. İkiye ayrılır: 1. Kalb-i kül: Tersinden okunduğu zaman da anlamlı olan kelime çıkan sanattır. Buna kalb-i muntazam veya aks-i müfred de denir. Örnek: Mûr gibi emrine kılmış itâat halk-ı Rûm Râm olupdur nitekim Mûsâ'ya ey şeh şihr-i mâr Sururî Kadim Mûr: Karınca, Rûm: Anadolu, Râm: İtaat etme, Mâr: Yılan anlamına gelir. 2. Kalb-i ba'z: Bir kelimenin harfleri değiştirilerek kelime yazma sanatıdır. Buna maklûb muavvec de denir. Örnek: Tahlîsine yok mu duâcı Câniler içinde kaldı Nâcî Muallim Naci Câni: Katil, Nâci: Şairin adı.

    Vezn-İ Âhar: Halk şiiri nazım şekli. Aruzun müstef'ilâtün müstef'ilâtün müstef'ilâtün müstef'ilâtün kalıbıyla murabba şeklinde yazılır. Her mısra bir müstef'ilâtün cüzüne sığacak şekilde dört kelime veya kelime grubuna bölünür. Birinci mısranın 2. Cüzü ikinci mısranın başına, ikinci mısranın 2. Cüzü üçüncü mısranın başına, üçüncü mısranın 2. Cüzü dördüncü mısranın başına getirilir ve bu cüzlerden sonra gelen cüzler birbirlerini izler. Örnek: Ey vaslı cennet/kıl câna minnet/vay, serv-ı kamet/cân içre cansın Kıl câna minnet/vay serv-ı kamet/cân içre cansın/nev-res fidansın Vay serv-kamet/cân içre cansın/nev-res fidansın/suh-ı cihansın Cân içre cansın/nev-res gidansın/şûh-ı cihansın/gözden nihansın. Tokatlı Nurî

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü