Eğitim Sitesi

Rubai Nedir? Rubai Hakkında Kısaca Bilgi

Rubai Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Rubai:

1. Divan edebiyatında dört dizeden oluşan ve belirli aruz kalıpları ile yazılan, dört dizelik divan şiiri nazım biçimi.

2. Aruz ölçüsünün belirli kalıplarına göre yazılan dört dizeli manzume

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Lirik Şiir: 1. Din, doğa, aşk, özlem, gurbet, vatan, ölüm gibi konularda kişisel duygulanımların dile getirildiği, coşkulu bir anlatımın kullanıldığı şiirlerdir. Eski Yunan edebiyatında şairler şiirlerini genellikle lir eşliğinde söylediği için isim buradan kaynaklanır. Türk edebiyatında bir dönem bir tür telli saz olan rebab ile şiir söylendiği için lirik şiire "rebabi" denildi. Divan edebiyatında gazel, murabba, şarkı, halk edebiyatımızda koşma ve semailer lirik şiire örnek verilebilir. 2. Kişinin içten gelen duygularını coşkulu bir dille anlattığı şiir türü.

    Ünlem: Söyleyenin duygusal tepkisini dile getiren; korku, sevinç, şaşkınlık,acıma gibi duygularla birlikte çağrı, buyruk, yasaklama bildirerek bir başına cümle oluşturan sözcüklere verilen addır. (Haydi!, Ey!, Vay! vb.)

    Geçer Anlam: Bir sözcüğün herkesçe bilinen ve kullanılan anlamına verilen ad.

    Satirik Şiir: Birini yermek ya da toplumsal düzensizlikleri eleştirmek için yazılmış şiir. Bu tür şiirler; Batı edebiyatında "satirik", halk edebiyatında "taşlama", divan edebiyatında "hicviye" şeklinde adlandırılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü