Eğitim Sitesi

Röportaj Nedir? Röportaj Hakkında Kısaca Bilgi

Röportaj Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Röportaj:

1- Bir gazetecinin her hangi bir yeri, bir kurumu gezerek, orada gördüklerini kendi görüşleri ile birleştirerek yazdığı gazete yazılarına röportaj denir.

2- Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı.

 

Edebiyat Terimi Olarak Röportaj:

Bireysel ve toplumsal bir konu veya sorun etrafında, ilgili bir kişiyle soru cevap şeklinde oluşturulan ve genellikle gazete veya dergide yayınlanan öğretici metin.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Röportaj:

1. Gazetecilerin bir yeri, bir kurumu ziyaret ederek o yerin özelliklerini, orada gördüklerini, kişisel düşünceleriyle birleştirip fotoğraflarla belgeleyerek kaleme aldıkları yazılardır.


2. Sahalarında tanınmış kişilerle bireysel ya da toplumsal konularda, soru-cevap şeklinde yapılan ve çoğunlukla gazete veya dergide yayınlanan söyleşi.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Röportaj:

Bir olay, durum ve/veya kişiyle ilgili, derin araştırma yapma, bilgi/belge tarama, yerinde gözlem yapma, ilgili kişilerden bilgi/demeç alma ve yüz yüze görüşme yapma sonucu edinilen bilgi ve kişisel izlenimlerin okuyucuya aktarıldığı yazım türü.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Röportaj:

Konusu bir soruşturma araştırma olan gazete veya dergi yazısı.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Duyulan Geçmiş Zaman: Öğrenilen geçmiş zaman. Rivayet zaman. İşin önce anlatışın da sonra olduğu ve anlatıcının doğrudan tanık olmadığı geçmiş zaman, "-miş" ekiyle yapılır.

    Fiilde Zaman Kayması: Yazılı ve sözlü anlatımda, çekimli bir fiilin, aldığı zaman ekine göre bildirmesi gereken zaman dışında bir zamanı göstermesi ve bundan doğan anlam kayması: Yarın İstanbul'dan Ankara'ya geliyor (gelecek anlamında).

    Sözcük (Kelime): Anlamlı en küçük ses birliğine sözcük (kelime) denir. Sözcüklerin zihnimizde oluşturduğu resim ise sözcüğün anlamı olarak tanımlanır. Örnek: ay, masa, defter, güneş, söz, yaz, bahar gibi...

    Basit Sözcükler: Herhangi bir yapım eki almamış ya da bir sözcükle birleşmemiş olan sözcüklere yapıları yönünden basit sözcük denir. Örnek : Kuşların kanadına yazdım aşkımı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü