Eğitim Sitesi

Rönesans Nedir? Rönesans Hakkında Kısaca Bilgi

Rönesans Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Rönesans:

1-XV. yüzyıldan başlayarak Italya'da ve daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde hümanizmin etkisiyle ortaya çıkan, klasik Ilk Çağ kültür ve sanatına dayanarak gelişen bilim ve sanat akımı.

2- Yeniden doğuş. XVI. yüzyılda İtalya'da başlayan, Yunan ve Roma sanatına dönüş hareketi. Bilim, edebiyat, resim ve müzik gibi alanlarda gelişme ve yenilik yapma.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Rönesans:

XV. yüzyıldan başlayarak İtalya'da ve daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde hümanizmin etkisiyle ortaya çıkan, klasik ilk çağ kültürüne ve sanatına dayanarak gelişen bilim ve sanat dalıdır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Rönesans:

Avrupa'da orta çağdan sonra hümanizmin etkisiyle oluşan ve eski Yunan ve Roma sanatının klasik öğelerine dayanan sanat çığırı, uyanış çığırı.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Rönesans:

Fransızca "yeniden doğuş" anlamına gelir. 1400'lerden 1600'lerin ortasına kadar devam eden tarihi bir dönemdir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Elifba: Arapça, Farsça ve Osmanlıca'nın abecesine verilen ad.

    İrtica (Gericilik): Eski ekonomik, toplumsal, siyasal, ve kültürel yapıya geri dönme isteğidir. Toplumsal ilerlemenin önündeki en büyük engeli oluşturur. Amaçlarını gerçekleştirmek için genellikle dinsel öğretileri ve takiyyeyi (olduğundan farklı görünme) araç olarak kullanırlar.

    Politeizm: Çoktanrılılık. Tanrısal gerçekliğin özü itibari ile, bir değil de çok olduğunu birden çok tarının var olduğunu savunan anlayıştır.

    Ulusallaştırma (Millileştirme): Özel girişimcilerin elinde bulunan doğal kaynak,hizmet ve kuruluşların siyasal, toplumsal ya da ekonomik nedenlerle ulus adına devlete geçirilerek kamu yararına göre düzenlenmesi. Daha dar bir tanımla ulusal bir nitelik kazandırmak üzere yabancı iktisadi kuruluşlara el koyma anlamına da gelir. Ulusallaştırma ile sosyalleştirme, devletleştirme ve kamulaştırma gibi benzer kavramlar arasında bazı önemli farklar vardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü