Eğitim Sitesi

Romantizm Nedir? Romantizm Hakkında Kısaca Bilgi

Romantizm Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Romantizm:

18. Yüzyıl sonunda başlayan, duygu; coşku ve sembole aşırı yer veren sanat akımı. Duygusal eğilim. Romantik ortam veya durum.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Romantizm:

XVIII. Yüzyılın sonunda başlayan, duygu, coşku, imge ve fanteziye ağırlık veren sanat akımı.

 

Edebiyat Terimi Olarak Romantizm:

18. yüzyılın sonlarında Fransa'da başlayan ve klasisizme tepki olarak ortaya çıkan akım.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Çekimli Eylem: Kip ve kişi eki alarak yüklem olmuş eylem.

    Hikâye: Olmuş ya da olabilecek olayları yere ve zamana bağlayarak bir kurgu içinde anlatan, insan yaşamından kesitler sunan kısa yazı türüne hikâye(öykü) denir.

    Birleşik Cümleler: İçinde esas yargının bulunduğu bir temel cümle ile, temel cümleyi anlam ve görev bakımından tamamlayan, yüklemi çekimli fiil olan ve değişik yapı özelliklerine sahip bulunan bir veya daha fazla yardımcı cümleden oluşmuş cümle türü: Ara sıra, ahiretten haber gelseydi, ölüm bu kadar müthiş olmayacaktı. (Y.K.Karaosmanoğlu, Erenlerin Bağından, s.46) Birleşik cümlenin ki'li birleşik cümle, iç içe birleşik cümle ve şartlı birleşik cümle gibi türleri vardır.

    Düşünce Paragrafı: Belli bir konu üzerinde belli bir bakış açısı olan, bu bakış açısını ortaya koyan, bunu savunan ve tartışan bir paragraf türüdür. Kısaca, bir düşüncenin başkalarına ulaştırılması amacıyla oluşturulan paragraflara düşünce paragrafı denir. Daha çok makale, fıkra, deneme gibi yazı türlerinde düşünce paragrafları kullanılır. Düşünce paragrafları, genellikle açıklayıcı ve tartışmacı anlatım biçimleriyle kurulur. Bu paragraflarda bir ana düşünce ve bu ana düşünceyi destekleyen yardımcı düşünceler yer alır. Örnek : Kişisel gözlemlerin öne çıktığı yazıların getirdiğini, bilimsel araştırmalar getiremez. Aydınlar için çok önemli olan bilimsek araştırmalar, yazarlara yetmez; onlar için kişisel saptamalar çok daha önemlidir. İnsanın insandan alabildiğini; deneylerin sayıların alması olanaksızdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü