Eğitim Sitesi

Romans Nedir? Romans Hakkında Kısaca Bilgi

Romans Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Romans:

Bir tür vokal şekli, 18. Yüzyıldan sonra çalgısal müzik türü olarak da kullanılmıştır. Fr. J. Gossec 1761'de yazdığı op. 5, 2'nci senfonisi için romans şeklinde bir kısım yazmıştır.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Ölçü: Bir müzik parçasının eşit süreli bölümleridir. Bu eşit süreli bölümleri ayıran ve porteyi dikey olarak kesen çizgilerse ölçü çizgileridir. Ölçülerin çeşitleri portenin başına anahtardan hemen sonra konulan rakamlara ölçü gösteren rakamlar denir. Ölçü gösteren rakamlardan alttaki rakam değer parçasını, üstteki ise her ölçüde o değer parçasından kaç tane bulunacağının göstergesidir. Örnek: Dört dörtlük bir ölçünün nota birimi dörtlük olup iki bölüt'e ayrılır. Bir Ölçü'de, dört tane dörtlük oranında nota bulunur. 4/4 sayıları ile gösterilir. Dört Dörtlük Ölçü, dört birimli, ikişerli bir ölçüdür. Altı Sekizlik bir ölçüde ise nota birimi noktalı dörtlüktür. Üç bölüte Bir ölçü içinde, 6 tane sekizlik nota bulunur. 6/8 sayıları ile gösterilir. İki Dörtlük Ölçüde nota birimi dörtlük olan bu sistem iki bölüt'e ayrılır. Bir ölçüde, iki tane dörtlük oranında nota bulunur ve 2/4 sayıları ile gösterilir. Mesure (Fr.).

    Marakas: Latin Amerika müziğinin ritim çalgısıdır. Büyük bir yumurtayı andırır. Su kabağının içi oyularak ya da sert ağaçtan yapılır. Tutup salladıkça içindeki küçük tanecikler kendine özgü sesler çıkarır.

    Falso (İt.): Çalışta, söyleyişte yapılan yanlış.

    Variation (Varyasyon-Çeşitleme): Bir tema veya kısa bir melodiyi bir takım elemanların yardımıyla bestelemeye veya seslendirmeye denir. Bu elemanlar: ritmik, melodik, armonik elemanlardır. Eski varyasyon şekillerinden en önemlileri kanon ve fügdür. Barok müziğinde özellikle önemli rol oynamıştır. Baso ostinato denilen devamlı bas partisi şakon ve pasakagliya varyasyonları yapılırdı. Önemli müzik sanatlarından biridir. Kompozisyon uygulamalarında başlıbaşına bir yer tutar. Sonat, konçerto ve senfonilerde önemli rol oynar ve çok kullanılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü