Eğitim Sitesi

Reyhani Nedir? Reyhani Hakkında Kısaca Bilgi

Reyhani Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Reyhani:

Bir yazı tarzı. Kalınlığı sülüs kadardır. Bu yazıda gözü kapalı harf yoktur. Kurban ve dualar yazılmıştır, İbn Bevvâb tarafından icat edildiği söylenir.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Reyhanî:

Muhakkâk adı verilen yazı çeşidinin küçüğü.

 

    Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri

    Memi: Mehmed'in Türkler arasında kısaltılmış şeklidir. Esasen Mehmed Peygamberimizin isimlerinden biridir. Aslı Muhammed'dir. Bu ismi alanlarında adı hürmetsizce söylenirse Peygamberimizin ismi küçültülmüş olur diye ince Türk terbiyesinin iktizası bu mübarek isim mümkün mertebe maskelenmiş Mehmed'e dönüştürülmüştür. Rumelinde Mehmed'e Memiş, Şark vilâyetlerimizde Memo, Ege bölgesinde de Memi denmiştir.

    Berat: Osmanlı Devleti teşkilatında bazı vazife, hizmet ve memuriyetlere, tayin edilenlere vazifelerini icra etmek üzere, padişahın tuğrası ile verilen mezuniyet veya tayin emirleri.

    Nakkaş Sai: Mimar Koca Sinan asrında ve yanında yaşamış ve Tezkiretül Bünyan'ı yazmıştır. Kendisi Mimar Sinan yapısı binaların nakkaş başısı sayılmaktadır. O devirlerdeki eserlerde görülen nakışlar bu zatın olmakla meşhurdur. Topkapısında Ahmetpaşa Camii meksure tavanı. Takkeci camii nakışları bu zata izafe olunmaktadır.

    Beş Yaprak: Beş dilimli yaprak. Âyet aralarında görülen beş yapraklı tezhiplenmiş şekiller.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü