Eğitim Sitesi

Renkli Sır Tekniği Nedir? Renkli Sır Tekniği Hakkında Kısaca Bilgi

Renkli Sır Tekniği Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Renkli Sır Tekniği:

Osmanlılar tarafından uygulanan bir çini tekniği. Bu teknikte boya kullanılmaz. Sırın kendisi renklidir. ılk olarak, levha üzerinde sırların birbirine karışmasını önleyen, kontur oluşturan bir madde ile sınırlar belirlenir. Daha sonra, istenilen renkli sırlar boya gibi kullanılarak levha renklendirilir ve fırınlanır. Isı kapışsında eriyen sırlar kontur içinde kalarak birbirlerine karışmazlar.

 

Sanat Terimi Olarak Renkli Sır Tekniği:

Osmanlılar tarafından uygulanan bir çini tekniği. Bu teknikte boya kullanılmaz. Sırın kendisi renklidir. İlk olarak, levha üzerinde sırların birbirine karışmasını önleyen, kontur oluşturan bir madde ile sınırlar belirlenir. Daha sonra, istenilen renkli sırlar boya gibi kullanılarak levha renklendirilir ve fırınlanır. Isı karşısında eriyen sırlar kontur içinde kalarak birbirlerine karışmazlar.

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Sella (Cella): Eski Yunan ve Roma'da içinde kült heykelinin korunduğu, tapınağın en kutsal bölümü.

    Büst: İnsanın vücudunun başını ya da göğüsten yukarısını gösteren heykel.

    Metop: Dor düzeninde baştaban üzerinde yer alan kabartmalı, kabartmasız, kare ya da dikdörtgen taş levhalar.

    Sikke: Ticarette ve günlük alışverişlerde, ödeme aracı olarak kullanılan, ağırlığı ve içindeki değerli maden miktarı onun devlet tarafından üzerine yerleştirilen resim ve yazı ile garanti altına alınmış küçük madeni bir parçadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü