Eğitim Sitesi

Realizm Nedir? Realizm Hakkında Kısaca Bilgi

Realizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Realizm:

Gerçekçilik.

 

Edebiyat Terimi Olarak Realizm:

19. yüzyılın ikinci yarısında, romantizme tepki olarak doğan akım, gerçekçilik.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Realizm:

Romantisizme tepki olarak doğmuş, görünen gerçekliği olduğu gibi tuvale aktarmayı amaçlayan sanat akımı.

 

Sanat Terimi Olarak Realizm:

1- Gerçekçilik de denir. Yaşanan zaman ve mekân içinde duyularla algılananların nesnel olarak anlatımı plastik sanatlarda ve edebiyatta "Realizm" olarak tanımlanır. Gerçekçi yaklaşıma yakın olan 'Natüralizm' ise gerçeğin genel ve nesnel aktarımını daha ileriye götürerek tikel örneklerin özelliklerini olduğu gibi yansıtmaya çalışır. Gerçekçi yaklaşım idealist yaklaşımın karşıtıdır.

2- Romantizme tepki olarak doğmuş, görünen gerçekliği olduğu gibi tuvale aktarmayı amaçlayan sanat akımı.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Realizm:

Gerçekçilik.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Realizm:

1- XIX. Yüzyılın ikinci yarısında başlayan, gerçeği olduğu gibi aktarma yolunu tutan bir edebiyat akımı.

2- Sanatçının estetik ilgilerine bağlı olarak hiçbir seçim ya da ayrım yapmadan, her şeyi gerçekte olduğu gibi tüm ayrıntılarıyla anlatmasını ilke edinen akım.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Endülüjans: 1. Katolik Kilisesi'nin günahlardan arınma için halka sattığı afname. 2. Günahlardan kurtulmak amacıyla kiliseden satın alınan belgedir. 3. Ortaçağ'da Katolik Kilisesi görevlilerince Hristiyan halktan alınan günahtan kurtulma belgesi. 4. Hıristiyanların günahlarından kurtulmaları için, papalar tarafından satışa konulan af kağıdı.

    Müsadere: 1. Osmanlı Döneminde geliri ile mal varlığı ve harcamaları örtüşmeyen kişilerin mallarına el konulmasıdır. 2. Zor alım, el koyma.

    Tenkit: 1. Belge ve bilgilerin doğru olup olmadığının, bilgi açısından güvenilirliğinin sınandığı aşamadır. Eleştiri. 2. Eldeki bilgilerin doğruluk derecesinin, güvenilir kaynaklara göre belirlenmesidir. Belgelerin yanlış olanları ayırt edilir

    Batılıcılık: İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra ortaya çıkan, Osmanlı Devleti'nin Batılı devletlerle bütünleşmesi gerektiğini savunan düşüncedir.Bu düşünceyi savunanların bir kısmı Batı'nın tüm değerlerini almamız gerektiğini, bir kısmı da yalnızca teknolojisini almamız gerektiğini savunmuşlardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü