Eğitim Sitesi

Rahle Nedir? Rahle Hakkında Kısaca Bilgi

Rahle Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Rahle:

Üzerinde kitap okunan, yazı yazılan, bazıları açılıp kapanabilen alçak, küçük masa.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Rahle:

Üzerine kitap koyup, bağdaş kurarak önüne oturulan bir çeşit alçak masa.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Rahle:

Eski zamanlarda daha çok Kuran-ı Kerim'i okumak için yapılmış, üzerinde kitap okunan, yazı yazılan, bazıları açılıp kapanabilen alçak, küçük masa.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Rahle:

Üzerine Mushaf, kitap konulmak ve yanına oturarak okumak için kullanılan, iki yandaki ayakları oymalı, kenar pervazları ve üzeri düz tahtadan küçük masanın adıdır.

Birbirine geçmiş iki tahtadan yapılan ve (X) biçiminde olanlarına geçme rahle denilirdi. Selçuklular devrinde tahta oymalıları, sonradan sedef kakmaları yapılmıştır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Anthropoid: Yunanca’da İnsan şeklinde, insan gibi anlamına gelen bu terim insan vücudu şeklindeki lahit ve tabutlar için kullanılır.

    Sovyet: 1. Rus komünistlerinin kurdukları hükümet. 2. 1990 öncesi SSCB'ye özgü, sosyalist toplumun siyasal örgütlenme biçimlerinden biri olan danışma kurulu. 3. 1990 öncesi SSCB halkından olan ve bu halka özgü olan kimse. SSCB: Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği

    İmtiyaz (Ayrıcalık-Kapitülasyon): Bazı kişilere, topluluklara ya da devletlere, muhatapları tarafından başkalarına verilmiş olanlardan farklı olarak verilen, iki tarafın da ancak daha çok imtiyazı alan tarafın yararına olan çeşitli izin, ruhsat, hak ve çıkarlardır. İmtiyazlar genellikle ticari alanda olmakla birlikte, hukuki ve dini alanlarda da imtiyazlara rastlanır.

    Tennure: Mevlevi dervişlerin giydiği, uzun ve geniş, yırtmaçlı, belikırmalı, kolsuz ve yakasız giysi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü