Eğitim Sitesi

Radyoteleskop Nedir? Radyoteleskop Hakkında Kısaca Bilgi

Radyoteleskop Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Radyoteleskop:

Gökcisimlerini araştırmak için kullanılan uzun dalgaboyuna duyarlı alet. Işınım tayfının radyo dalgaboyuna duyarlı olan teleskop.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Radyoteleskop:

Gök cisimlerini araştırmak için kullanılan uzun dalga boyuna duyarlı araç.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Anakol: Yıldızların, sıcaklık - ışınım gücü grafiğinde oluşturduğu temel kol.

    Güneş: Dünya'ya en yakın yıldızdır.

    Görünür Işın: 400 ile 700 nanometre dalga boyları arasındaki ışınları kapsar (bir molekül ile hücre arası boyutlar). Elektromanyetik tayfın "ışık" denen bu dar bölümündeki ışınları insan gözü görebilmektedir. Tayfın bu bölümünde mordan kırmızıya kadar bütün renkler yer alır.

    Astronomi: 1. Gök cisimlerinin özelliklerini, birbirleriyle ilişkilerini ve gök olaylarını inceleyen bilim dalına astronomi denir. Astronomi sözcüğü eski Yunancadaki "astron" ve "nomos" sözcüklerinden türetilmiş, "yıldızların yasası" ya da " yıldız bilimi" anlamına gelmektedir. Astronomi bilimi, tarihsel olarak en önce gelişen temel bilimdir. İnsanların gökyüzündeki olayları anlayabilme, güneş tutulması gibi tekrarlayan olayları önceden tahmin edebilmesiyle doğan astronomi bilimi zamanla evrenin yapısını anlayabilme, evrenin nasıl bir geçmişe sahip olduğu ve nasıl bir geleceğe sahip olacağı konusundaki kuvvetli merak ile gelişimini sürdürmüştür. 2. Gök cisimlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri konumlarının hesaplanması gibi konular yanında evrenin yapısı nasıl oluştuğu ve evrimin nasıl olduğu gibi konular ile ilgilenir. Ayrıca; Kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından gök cisimlerini inceler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü