Eğitim Sitesi

Provizyon Nedir? Provizyon Hakkında Kısaca Bilgi

Provizyon Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Provizyon:

1- Bankanın, iş yerine işlem tutarını ödemeyi garanti edebilmesi için kartın limitinin uygun olup olmadığı, kartın kayıp-çalıntı kaydının bulunup bulunmadığının tespiti doğrultusunda telefon ve/veya elektronik olarak yapılan işlem.

2- Çekin karşılığının bulunup bulunmadığının sorulması; çekin üzerindeki yazılı değerin ödenebilmesi için karşılığının olup olmadığının ilgili bankaya sorularak kontrol edilmesi; akreditif karşılığı yapılan ithalatta, akreditif tutarı dövizin muhabir banka nezdinde hazır olduğunun ve mal belgeleri teslimi karşılığında satıcıya ödeme yapılması için yetki verildiğinin amir bankaya bildirilmesi.

2- İşletme zararlarının karşılanabilmesi için ayrılan para. Bir işletmenin yedekleri dönem karından ayrıldığı halde karşılık ayırmak için işletmenin kar etmesi gerekmemektedir. Varlıkların değerindeki azalmalara karşı alınan önlemler olarak ve işletme için bir yükümlülük doğurabilecek olaylar için karşılık ayrılır.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Döviz Borsası: Döviz arz edenlerle döviz talep edenlerin karşılaştıkları, ulusal paraların birbirlerine çevrildikleri standartlaştırılmış piyasadır.

    Satış Fiyatı: Piyasa yapıcısı olmayan kurumların bir dövizi o anda alabileceği fiyattır.

    Son Kredi Mercii: Merkez bankalarının, para otoritesi olma sıfatları ve finansal istikrarı sağlama yükümlülükleri nedeniyle, sistemde ortaya çıkan fon açıklarının piyasadan karşılanamaması halinde, son başvuru mercii merkez bankasına başvurup, bu ad altında düzenlenmiş imkanlardan faydalanmasını ifade eden bir kavramdır.

    Asgari Ödeme: Bir taksitte bir kredi kartı borcunun ödenebileceği en küçük oran. Genellikle sabit meblağ ile ödenmemiş borcun bir yüzdesinin yükseği hangisi ise o cinsten ifade edilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü