Eğitim Sitesi

Prömiyer Nedir? Prömiyer Hakkında Kısaca Bilgi

Prömiyer Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Prömiyer:

1. Oyunun seyirci ile buluştuğu ilk gösterimi.

2. Yeni oynanmaya başlayan tiyatro oyununun ilk temsili.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Extempore: Kısa metin emprovizasyonu. Doğaçlamanın senaryoda genel tasarı halinde tespit edilmiş bir oyun akışını provize ederek kestiği sırada ondan sürpriz biçimde uzaklaşan extempore gösterinin ilave bir buluş ve oyuncunun o anda yarattığı kasten yerleştirilmiş bir espridir.

    Düş Oyunu: A. Strindberg'in bir oyun biçimi. Kendine özgü oyun yapısı olan Düş Oyunu, Strindberg'in kendi ana temasını yeni bir tiyatro biçimi içinde ortaya koyma çabasının sonucu olmuştur. Düş mantığı doğrultusunda "düş biçimine öykünen" bu oyun yapısında yer, zaman ve eylem birliği ortadan kalkar; natüralist dramaturjiden uzaklaşılarak, çoksesli bir senfonideki kontrpuan yapısı kurulur; biçemsel-simgeci bir sahne düzeni oluşturulur. Düş Oyunu'nun önemi, Rönesans'tan bu yana Avrupa tiyatrosunda uygulanın üç birlik kuralı dışına çıkması ve oyun kişisini psikanalitik çözüntüye uğratarak, kurgusal olarak çok yönlü ortaya koyabilmesidir. Düş Oyunu, dışavurumcu tiyatro, gerçeküstücü tiyatro ve saçma tiyatrosu üstünde etkili olmuştur.

    Skeç: 1. Genellikle bir nükteyle son bulan, az kişili ve yalın, şakacı bir içeriği olan kısa oyun. 2. İşlediği konuyu genişletmeden, en canlı çizgiler içinde veren, genellikle güncel olaylara ve aile sorunlarına değinen ve bir nükte ile biten kısa güldürü.Vodvil, burlesk,revü gibi,kurgu dizgesine göre ortaya çıkarılan gösterilerde yerini alır. Günümüzde televizyon reklamlarındada sık kullanılmaktadır. 3. Çoğunlukla güldürü türünde, beş altı dakikaya sığdırılan oyun.

    Kanto: Tanzimat Dönemi'nde Türk sahnesinde azınlık aktristlerce başlatılan oyunlu ve neşeli şarkılar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü