Eğitim Sitesi

Pirimidin Nedir? Pirimidin Hakkında Kısaca Bilgi

Pirimidin Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Pirimidin:

Nükleik asitlerdeki azotlu bazların iki tipinden birisi. Pirimidinlerin her biri -sitozin, timin ve urasil - özgül pürinlerle eşleşir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Açık dolaşım sistemi: Hemen hemen tüm eklem bacaklılarda ve yumuşakçalarda bulunan, arter ve kan boşluğundan oluşmuş dolaşım sistemi.

    Mineral: Organizmanın genellikle çok az oranda ihtiyaç duyduğu basit inorganik maddelerdir. Çeşitli organik maddelere bağlı olarak bulunabilecekleri gibi tuzlar halinde de bulunabilirler. ✔ Vücuttaki metabolizma faaliyetlerinin normal bir şekilde devam edebilmesi için belirli oranda mineralin alınması gerekir. Bu şekilde düzenleyici olarak görev yapar. ✔ Boşaltım sırasında bir miktar mineral de dışarı atılır. Bu nedenle bir mineralin eksikliği organizmada bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur. ✔ Kanın ozmotik basıncını ayarlar. ✔ Vitamin, hormon ve enzim gibi moleküllerin yapısına katılır.

    Depo Kofulu: Su ve besin depolayan koful çeşididir.

    Lizozom: - Hücrenin midesi şeklinde görev yapar. İçerisinde 50 çeşit sindirici sıvı (enzim) bulundurur. Hücrede büyük yapılı besinlerin (protein, yağ, şeker) sindirilmesini sağlar. - Tek zarlı kese şeklinde bir organeldir. - Yıpranmış ve yaşlanmış organelleri parçalayıp sindirir. - Hayvansal hücrelerde bulunurken bitkisel hücrelerde bulunmaz. - Lizozom oluşumuna katkısı olan organeller: Ribozom, endoplazmik retikulum, golgi aygıtı - Lizozom organelinin çeşitli nedenle zarı yırtılıp enzimleri hücre içine dağılırsa enzimler hücreyi sindirmeye başlar. Bu olaya otoliz denir. Bu nedenle bu organele intihar organeli de denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü