Eğitim Sitesi

Piramit Nedir? Piramit Hakkında Kısaca Bilgi

Piramit Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Piramit:

Eski Mısır'daki anıtsal mezar yapıları.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Piramit:

1- Tabanı çokgen, yanal yüzeyleri ise ortak bir tepe noktasında birleşen çokgenlerden oluşan çok yüzlülere piramit denir.

2- Bir çokgenin düzleminin dışındaki sabit bir T noktası ile çokgenin düzlemine paralel T noktasının ait olmadığı bir düzlem arasındaki piramidal bölge.

3- Düzlemsel bir çokgen ve dışındaki sabit bir noktadan geçen doğruların sınırladığı yüzey ve iç bölgesi.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Piramit:

1. Tepeleri ortak bir noktada birleşen, tabanları da herhangi bir çokgenin birer kenarı olan birtakım üçgenlerden oluşmuş cisim.
2. Mısır firavunlarının mezarlarına verilen ad.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Piramit:

Tepeleri ortak bir noktada birleşen, tabanları da herhangi bir çokgenin birer kenarı olan üçgenlerden oluşmuş cisim.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Piramit:

Tepeleri ortak bir noktada birleşen, tabanları da herhangi bir çokgenin birer kenarı olan birtakım üçgenlerden oluşmuş cisim.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Fresk (Fresko): 1- Islak sıva üstüne, ezildikten sonra su ya da su ve kireç bileşimi bir bağlayıcı ile karıştırılan pigmentlerle yapılan resim. Yüzey kurudukça kireç, pigmentin sıvaya yapışmasını sağlar. Anıtsal duvar resmi için çok uygun olan bu teknik, özellikle İtalya gibi kuru ve sıcak iklim ülkelerinde yaygınlaşmıştır. 2- Yaş sıva üzerine suda çözülmüş boya pigmentleri kullanarak yapılan duvar resim tekniği.

    Dil Sanatları: Edebiyat ve yazı türlerini kapsayan sanatlardır; roman, hikâye, şiir, deneme, tiyatro metni, film senaryosu vb. gibi.

    Akromatik: Kromatik renklerin dışında kalan siyah, beyaz ve gri.

    İyon Düzeni: Yunan tapınak mimarlığında kullanılmış bir sütun düzeni ve mimarlık üslubu. Sütun başlıklarında sarmallı süs ögeleri, sütun altlarında ise Dor düzeninden ayrı olarak altlıklar bulunur. Sütun gövdesi yukarıdan aşağıya yivlidir. Bu düzende ayna ve üçüz yivler yoktur. Sütunlar Dor düzenindekinden daha yüksek ve incedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü