Eğitim Sitesi

Pixel (Piksel) Nedir? Pixel (Piksel) Hakkında Kısaca Bilgi

Pixel (Piksel) Terimi Hakkında Bilgiler

Teknolojik Ürünler Terimi Olarak Pixel (Piksel):

Bir bilgisayar ekranında veya görüntüsünde programlanabilen temel renk birimi. Tüm sayısal görüntülerin en küçük parçası olan noktacıklara piksel denir.

Fiziksel değil mantıksal bir birimdir. Bir pikselin boyutu, ekranın ayarladığınız çözünürlüğüne bağlıdır.

İngilizcede resim parçası anlamına gelen “picture element ” birleşik kelimesinden çıkarılmıştır. Digital görüntüler yan yana gelen pikseller topluluğundan oluşmaktadır. Digital görüntü, imgenin eninde ve boyunda bulunan piksel sayısı ile tanımlanır. Mesela SD çözünürlükteki bir televizyon 640 x 480 pikselden (enine ve boyuna piksel sayısı) oluşurken, full HD çözünürlükteki bir televizyon 1080 x 1920 pikselden ve yeni piyasaya çıkan 4k yani Ultra hd bir televizyon ise 3840 x 2160 pikselden oluşur.

 

    Benzer Teknolojik Ürünler Terimleri

    Simplex: Alıcı ve verici istasyon arasında, sadece tek yönlü iletişim yapabilme özelliği.

    CIF: Ortak Değişim Biçimi. CIF Kamera, küçük boyutlu bir telefondaki bütünleşmiş kamera modülüdür. 352x288 piksel çözünürlüğünde fotoğraflar çeker. CIF Görüntüler hafızada görece daha az yer tutar ve telefonun ekranındaki görüntü kalitesi iyidir.

    Çözünürlük (TV'de): Bir görüntünün barındırdığı ayrıntı miktarına karşılık gelen çözünürlük, dijital görüntülemede piksel cinsinden ifade edilir. Çözünürlük yükseldikçe ayrıntı seviyesi de yükselir.

    SecurDisc™: SecurDisc™'in yüksek kapasiteli veri depolama ve verileri dijital olarak denetleme özellikleri, profesyonel ve özel verilerin güvenle korunup paylaşılmasını sağlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Teknolojik Ürünler Terimleri Sözlüğü