Eğitim Sitesi

Pentatonik Nedir? Pentatonik Hakkında Kısaca Bilgi

Pentatonik Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Pentatonik:

Beş sesli. En eski müzik kültürlerinde özellikle Çin ve Yunan müziğinde yedi sesliliğin başlangıcı olarak kullanılmıştır. Bu beş temel ses: Fa, Sol, La, Do, Re seslerinin karşılığıdırlar. Bu sistemde yarım sesler yoktur. Pentatonik sistem hemen hemen bütün Avrupa ülkeleri tarafından kullanılmıştır. Pentaton (Yun.).

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Yegâh: Türk müziğinde kullanılan bileşik (mürekkeb) bir makam ve aynı zamanda "re" perdesinin adı.

    Scherzo (İt.): 1.Şaka anlamına gelir. Sonat biçiminde Beethoven'den bu yana "menuetto"nun yerini almış olan bölüm. Tekrarlanan kesin çizgili bir ritmik figüre dayanır. Menuetto'da olduğu gibi karşıt nitelikte bir yavaş bölümü (üçlü bölümü) vardır. 2. Şakacı, nükteli çalgısal parça. 3. Senfoni ya da sonatların üçüncü bölümü.

    Çeşitleme: Bir temanın, bir konunun, bir düşünün değişikliklerle tekrarlanması. Değişim, ritim, armoni ve melodide, çoğu kere konunun her bir tekrarında bunlardan yalnız birinde yapılır. Varyasyon. Variation (Fr.).

    Şükrü Tunar: Ada'nın yeşil çamları aşkımıza yer olsun", "Bir kuş olup uçuversem gönlümün tahtına", "Yâdımda o sevdalı yeşil didelerin var" gibi şarkılarının yanı sıra klarnet virtüözü olarak da tanınan bestecimiz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü