Eğitim Sitesi

Pens (Dart) Nedir? Pens (Dart) Hakkında Kısaca Bilgi

Pens (Dart) Terimi Hakkında Bilgiler

Moda ve Dikiş-Nakış Terimi Olarak Pens (Dart):

Kumaşı vücudun etrafında şekillendirmek için bir giyside kullanılan içeriye doğru daraltılarak, gittikçe azalan, dikilmiş kumaş katıdır. Pensler (örn. Fransız pensi ve dış pens) genelde kadın giysilerinde, göğüs ve kalçada rahatlık sağlamak için kullanılır; küçük pensler arka omuz ve dirsekleri şekillendirir. Pensler farklı yöntemlerle hazırlanabilir.

 

    Benzer Moda ve Dikiş-Nakış Terimleri

    Plise (Pleat): Çoğu zaman kısmi olarak dikilen, fazlalığı daraltmak için kullanılan, çoğunlukla eteklerde ve elbiselerde bel yerini şekillendirmek için kullanılan ama aynı zamanda perde ekstraforlarında ve karyola eteklerinde ve dekoratif özelliği ile kollarda ve bluzlarda çalışılan eşit kumaş katı. Çeşitli plise türleri (örnek: çark plise, kutu plise, ters plise) farklı yöntemler kullanılarak yapılır.

    Kenar Dikişi (Edgestitch): İnce kumaşlarda, zikzak dikişe alternatif olarak kullanılabilen bu dikiş kıvrım yerlerini ve pervazları, sökülmelerini önlemek için, işlenmemiş kenarlarını alta kıvırarak ve küçük bir kıvrım yeri dikerek düzeltmek için kullanılır. Aynı zamanda giysi parçasının ön yüzünde, tamamlanmış kenarda, dikiş yerinde veya kat kenarında çalışılabilir.

    Jakar (Jacouard): Jakar dokuma tezgahı; Joseph Maria Jacquard tarafından icat edilmiş, bu tezgahta dokunmuş büyük desenleri olan kumaş.

    Kemer: 1- Bele dolanarak toka ile tutturulan, kumaş, deri veya metalden yapılan bel bağı. 2- Etek, pantolon vb. giysilerin bele gelen bölümü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Moda ve Dikiş-Nakış Terimleri Sözlüğü