Eğitim Sitesi

Patrona Halil İsyanı (1730) Nedir? Patrona Halil İsyanı (1730) Hakkında Kısaca Bilgi

Patrona Halil İsyanı (1730) Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Patrona Halil İsyanı (1730):

- Patrona Halil adında bir hamam tellağı, İstanbul'da ayaklanma çıkardı. Halkın bir kısmı da bu ayaklanmayı destekledi.

Sebepleri; devlet adamlarının lüks ve eğlenceye düşkünlükleri, aşırı harcamalarda bulunmalarının halk arasında hoşnutsuzluk oluşturması; ıslahatların halkın düzeyinde olmaması; Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın, yakınlarını yüksek memurluklara getirmesi.

Sonuçları; Nevşehirli Damat İbrahim Paşa öldürüldü; III. Ahmet tahttan indirilerek yerine I. Mahmut getirildi; köşkler yıkıldı, bahçeler bozuldu; Lale Devri sona erdi.

NOT: Levni; Lale Devri'nin en önemli minyatür üstadıdır. Aslı adı, Abdülcelil Çelebi'dir.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Kentleşme (Şehirleşme): İlk olarak 5000 yılı aşkın bir süre önce Mezopotamya'da ortaya çıktı. Daha sonra Nil, İndus ve Huang He vadilerinde başka kentler gelişti. Kentlerin otaya çıkışı, büyük politik yapıların doğuşu ve gelişmesiyle aynı döneme rastlar. Kentin her şeyden önce idari, askeri, dini ve ticari bir işlevi vardı. Bu eski kentler, MÖ 1350'ye doğru nüfusu 100.000'i aşan ilk kent olduğu tahmin edilen Teb (Mısır) örneğinde olduğu gibi dikkat çekici büyüklüğe ulaştı. Günümüzden 2.500 yıl önce, Babil'in dışında, Pers'te, Yunanistan'da, Mısır'da, Hindistan'da ve Çin'de bulunan birçok kent bu ilk eşiği aştı.

    Fanus: 1- Süslü, ayaklı fener. 2- Saat, mikroskop gibi araçları tozdan korumak için üzerlerine kapatılan, yarım küre biçiminde cam kap. 3- Genellikle silindir biçiminde olan mum, gaz lambası gibi aydınlatma araçlarının çevresini kapatarak rüzgârdan koruyan cam muhafaza.

    TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu): Türkiye'de halkı bilgilendirmek, gündemi takip etmelerine yardımcı olmak, halkı eğlendirmek, neşeli zaman geçirtmek için kurulan kurumlardan biridir. TRT'nin çalışmalarına başladığı ilk kitle iletişim aracı radyo'dur. TRT programları, Türkçe'yi doğru ve etkili kullanma konusunda örnek olmaktadır. 6 Mayıs 1927 yurdumuzda ilk radyo yayınları başladı. 18 Ocak 1937'de Atatürk'ün emri ile Ankara radyosu yayınına başladı. 1 MAYIS 1964 TRT kuruldu. İlk genel müdürü Ayhan ÖZTRAK oldu. 31 Ocak 1968'de TRT Ankara televizyonu deneme yayınlarına başladı. 1 Temmuz 1984'te TRT televizyonu programlarının tümü renkli ve stereo olarak yapılmaya başladı.

    Rejim: 1- Yönetme, düzenleme biçimi, düzen. 2- Bir devletin yönetim biçimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü